Nagyvilág

Osztrák lap: Magyarország távolabb került az eurótól

A forint marad a nemzeti valuta az új magyar alkotmányban, ezzel a magyarok csatlakozása az euróövezethez még távolabb került - írja a Die Presse.

Az osztrák jobbközép napilap szerint a magyar államfő a bel- és külföldi aggodalmak ellenére írta alá húsvét hétfőn a 2012. január 1-től életbe lépő új magyar alaptörvényt, s a jogszabályt nemcsak az alkotmányjogi szakértők, hanem az üzleti világ is szkepticizmussal fogadta, mert erősen korlátozza a következő kormányok mozgásterét.

A napilap külön kiemeli, hogy az alkotmány értelmében az államadósság nem lehet magasabb, mint a GDP ötven százaléka, illetve hogy a nemrégiben hosszú időre kinevezett Költségvetési Tanács a jövőben megvétózhatja a költségvetés elfogadását. Ráadásul a korábban kényelmetlen véleményeket megfogalmazó testületet feloszlatták és új, a kormánnyal barátságos tagokkal alakították újjá.. A napilap az alaptörvény megváltoztathatatlanságáról is ír, ugyanis szerinte kétharmados parlamenti többség csak kivételes esetben jöhet létre a magyar választási rendszerben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik