Nagyvilág

Öngyilkossági hullámtól tart Japán

Japán szakértők attól tartanak, hogy a hosszan tartó reményvesztettség érzése öngyilkosságok sorozatához vezethet a földrengés sújtotta vidékeken. Forróvonalak létrehozásával, terápiás eljárásokkal és tanácsadással igyekeznek megakadályozni a halálos áldozatok számának további növekedését.

Japán földrengés és szökőár sújtotta vidékeiről egyre több olyan hír érkezik, amely az életben maradottak öngyilkosságáról számol be. Egy férfi megölte magát, miután nem találta a szökőár idején eltűnt fiát. Egy farmer szintén öngyilkos lett, miután a földjén termett káposztákat a radioaktív szennyezés miatt nem takaríthatta be, és úgy érezte, mindent elvesztett, amiért egész életében dolgozott. Egy túlterhelt kormányalkalmazott szintén önkezével vetett véget életének az atomerőmű közvetlen közelében – írta a Los Angeles Times.

Ugyanúgy sajnálom ezeket az embereket, mint akik a szökőár idején haltak meg – mondta Naoko Sugimoto, egy öngyilkosságot megkísérlők terápiáját végző csoport vezetője. De ők már nem a cunami miatt haltak meg, hanem később. Önkezükkel vetettek véget az életüknek, és azt kérdezem magamtól, hogy mit lehetne tenni – folytatta.
Öngyilkossági hullámtól tart Japán 1

A szakemberek attól tartanak, hogy egy olyan országban, amely egyébként is az egyik legmagasabb öngyilkossági rátával rendelkezik a fejlett országok között, jelentős öngyilkossági hullám indulhat el azok között, akikre hatással volt a szökőár.

Ennek megelőzésére forróvonalakat létesítenek rászorulók részére, több támogatást szánnak a terápiás programokra, és több segítőt küldenek a katasztrófa sújtotta vidékekre.

Azok az emberek, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, a következő hónapokban kénytelenek szembesülni a kegyetlen valósággal, és sokan lassan magukba roskadnak majd – vélik a mentálhigiénés szakemberek. Néhányan, akik elvesztették a családjukat, barátaikat, otthonukat megkérdezik maguktól: „Miért éljek?” – prognosztizálják hozzáértők.

Pontos statisztikai adatok ugyan nem léteznek, de a japán tapasztalatok szerint az 1995-ben történt, több mint 6400 halálos áldozatot követelő Kobe-i földrengés után is jelentősen emelkedett az öngyilkosságok száma.

Az első hullámban valószínűleg a legtöbb öngyilkos azon katonák és rendőrök közül kerül ki, akik heteket töltöttek a katasztrófa helyszínén holttestek után kutatva, és azon dolgozók közül, akik éjjel-nappal a fukushimai atomerőmű katasztrófájánál dolgoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik