Nagyvilág

Elmoshatja az eső a hercegi esküvőt

A korábban valószínűsített szép tavaszi idő helyett most már egyre inkább esőt jósolnak a szakértők Vilmos brit trónörökös és menyasszonya, Kate Middleton pénteki esküvőjére.

A keddi előrejelzések felhős, hűvös, szeles időt jósolnak a jeles napra – és 60-70 százalékos eséllyel záporokat is. A brit meteorológiai intézet prognózisa szerint 17 fok körüli csúcshőmérséklet várható pénteken, de a menyegzőt az utcán ünneplő milliók – köztük a hagyományos utcabálok részvevői – ennél jóval hűvösebbet éreznek majd az előrejelzésben szintén szereplő, csípős északkeleti szélben.

Különleges balszerencse lenne, ha a pénteki trónörökösi esküvőt elmosná az eső, mivel Nagy-Britannia egészen eddig nyárias áprilist élvezhetett: a négynapos húsvéti hétvégén, verőfényes napsütésben 30 fokot megközelítő hőmérsékleteket mértek. A statisztikák szerint ez volt az utóbbi 62 év legmelegebb áprilisi hétvégéje.

Az időjárás a logisztikai tervekbe is beleszólhat. Vilmos és Kate – immár házaspárként – az alapeseti, vagyis szép időre kidolgozott forgatókönyv szerint az 1902-ben gyártott, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtatna az apátságból a Buckingham-palotához. A díszes járművet Viktória királynő fia, VII. Eduárd király koronázási ceremóniájára készítették. Károly walesi herceg – Vilmos édesapja – és Diana hercegnő is ezzel a hintóval távozott a Szent Pál székesegyházból, 1981 júliusában tartott világraszóló esküvőjükről.

Ha azonban valóra válik a rossz időt jósló előrejelzés, Vilmost és feleségét az 1881-ben készült híres – és zárt – üveghintó, a Glass Coach szállítja majd a Westminsterből a királyi család első számú londoni rezidenciájára az esküvői szertartás után. Diana hercegnő – Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja – ezen a hintón érkezett csaknem harminc évvel ezelőtti menyegzőjére a Szent Pál-katedrálishoz.

Az események közvetítését – óvatos becslések szerint – kétmilliárd tévénéző kíséri majd figyelemmel világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik