Nagyvilág

Vízbe fulladhatott a francia díva

Hatvanhat éves korában, tisztázatlan körülmények között elhunyt Marie-France Pisier francia színésznő.

Pisier-t a délkelet-franciaországi Var megyei Saint-Cyr-sur-Merben érte a halál vasárnapra virradóra – közölte a település polgármesteri hivatala. A színésznőt a nyaralója úszómedencéjében találta holtan a férje, a halál körülményei egyelőre nem ismertek.

A touloni ügyészség vizsgálatot indított a halál okának tisztázására, de közölte, hogy idegenkezűség esete nem áll fenn. “A holttestet szombaton, hajnali 4 órakor fedezte fel a férj” – számolt be a halál körülményeit kivizsgáló eljáró ügyész, aki egyúttal elmondta: a holttesten nem találtak semmiféle, erőszakra utaló nyomot.

Marie-France Pisier 1961-ben kezdte színészi karrierjét, miután Francois Truffot egy családi fotó segítségével felfedezte. Az újhullámos rendező Jean-Pierre Léaud mellé keresett női tinédzser szereplőt A húszévesek szerelme című filmhez.

1979-ben Colette-et, a híres francia írónőt alakította A menekülő szerelem című filmben. Robert Hossein filmjei után Alain Robbe-Grillet, Luis Bunuel, Jacques Rivette és André Téchiné alkotásaiban tűnt fel a filmvásznon. Ez utóbbi rendező filmjeiben kétszer is megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó francia César-díjat, a Franciaországi emlékek és a Barocco című filmekben nyújtott alakításáért.

Jean-Charles Tacchella Cousin, cousine (Unokafivér, unokanővér) című alkotása az Egyesült Államokban is nagy sikert aratott, megnyitva előtte az utat, hogy Hollywoodban is kipróbálja magát, de játszott Jean-Paul Belmondo partnereként az Ászok ásza (1982) című, illetve A kockázat ára című francia kalandfilmekben is.

A kilencvenes években ritkábban volt látható a vásznon, de ekkor született egyik emlékezetes alakítása a Marion című filmdrámában (1996). A kék hangjegy című filmdrámában George Sand XIX. századi írónőt alakította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik