Nagyvilág

Nigéria: erőszakhullám többszáz halottal

Egy hét alatt több mint félezer áldozat a keresztény és muzulmán hívek között.

Több mint 500-an haltak meg az egy héttel ezelőtti elnökválasztás óta tartó erőszakhullámban Nigéria zömmel muzulmánok lakta északi részén – közölte vasárnap egy nigériai polgárjogi civilszervezet.

A Civil Rights Congress egyik tisztségviselője a francia hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy legfrissebb adataik szerint 516 a halálos áldozatok száma, de elképzelhető, hogy valójában sokkal több, még gyűjtik az adatokat. Eddig főleg Kaduna szövetségi állam déli részéből kaptak információt.

Az állami hatóságok nem hajlandók adatokat közölni az áldozatokról, mondván, hogy nem akarják növelni a feszültséget az ország keresztény és muzulmán közössége között.

A szóban forgó emberöléseknek legalább egy részével gyanúsított Boko Haram nevű muzulmán szekta közölte vasárnap, hogy “addig folytatják harcukat, amíg a muzulmánok vissza nem nyerik szabadságukat az egész országban”. A szekta felszólította az abujai kormányt, hogy térjen át az iszlámra, vesse el az ország alkotmányát, és vezesse be a korán törvényeit.

A fekete kontinens legnépesebb állama nagyjából felerészben egy túlnyomórészt muzulmán északi és egy keresztények lakta déli részre oszlik. Nigériában április 9-én parlamenti választásokat rendeztek, majd a 16-i elnökválasztást a keresztény Goodluck Jonathan nyerte meg. Legjelentősebb ellenfele a muzulmán Muhammadu Buhari volt. Kedden pedig kormányzóválasztást tartanak a 36 szövetségi államban, így kevés remény van arra, hogy az erőszakcselekmények hamarosan abbamaradnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik