Nagyvilág

Clinton: a líbiai helyzet a koszovói NATO-akcióhoz hasonlít

Türelmet kért a NATO líbiai hadműveleteinek megítélésével kapcsolatban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Türelmet kért a NATO líbiai hadműveleteinek megítélésével kapcsolatban Hillary Clinton, aki az 1999-es koszovói fellépéshez hasonlította a nemzetközi katonai szervezet észak-afrikai műveleteit.

“Viszonylag rövid idő telt még csak el. Emlékeztetném Önöket, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei 78 napon keresztül bombázták Szerbiát” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján.

Hillary Clinton emlékeztetett: az akkori offenzíva célja az volt, hogy a koszovói albánok ellen fellépő, Szlobodan Milosevics elnökhöz hű erőket kiűzzék Koszovóból. Mint mondta, a hadművelet sikeres volt, hiszen megvédték a koszovóiakat, ám Miloseivics hatalomban maradt. Hozzátette: dinamikus változás indult ugyanakkor a térségben, amelynek végeredményeként Milosevicset később a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állították.

Az amerikai külügyminiszter szerint jelenleg hasonló a helyzet Líbiában, ahol Moamer Kadhafi erői embertelen bánásmódról tesznek tanúbizonyságot.

Barack Obama elnök korábban elrendelte, hogy felfegyverzett, pilóta nélküli Predator repülőgépeket vessenek be Líbiában.Mindezt csütörtökön jelentette be Washingtonban Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

John McCain republikánus szenátor pénteken a líbiai lázadók által kézben tartott Bengáziba látogatott, hogy felkelőkkel, illetve a Líbiai Nemzeti Tanács tagjaival találkozzon – adta hírül az Associated Press. A szenátor a helyszínre érkezve úgy fogalmazott: a lázadók az ő hősei.

John McCain a líbiai katonai beavatkozás egyik legelszántabb képviselője volt, aki már az ENSZ BT március 17-én megszavazott légtérzárja előtt mielőbbi cselekvésre ösztökélte az amerikai vezetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik