Nagyvilág

Védi az alkotmányt a londoni nagykövet

Levélben reagált Magyarország londoni nagykövete, az alkotmányozás előkészítésére létrehozott nemzeti konzultációs testület tagja a The Economist által a magyar alkotmányozási folyamatról nemrégiben közölt írásra.

A nagykövet szerint Magyarország új alkotmányáról sok valótlanságot terjesztenek. Az új alaptörvény célja az egyének és közösségek szabadságának és jogainak biztosítása, “de célja az is, hogy bennünket mint nemzetet meghatározzon”. A kereszténységre és a Szent Koronára történő utalások egyszerűen annak a fontos szerepnek az elismerését jelentik, amelyet ezek a magyar történelemben betöltöttek – írja a diplomata.

Csák János levele a liberális irányzatú gazdasági-politikai hetilapban jelent meg csütrötökön, az olvasói levelek rovatban.

A levél visszaidézi a The Economist április első hetében, “Gulyásleves” címmel közölt kommentárját, amely hangsúlyozta az alaptörvény megújításának szükségességét, mivel az eddigi alkotmány – a folyóirat megfogalmazása szerint – részben még a kommunista érából származó “jogi katyvasz” volt.

Csák János a levélben kiemeli, hogy Magyarország volt az egyetlen ország Közép- és Kelet-Európában, amelyik a kommunizmus vége óta nem cserélte le alkotmányát, és egy új alkotmány elfogadása 1989 óta mindegyik kormány céljai között szerepelt.

Csák János szerint az új alkotmány az EU alapjogi chartájával teljes összhangban megvédi az etnikai, kulturális és vallási sokszínűséget.

A tavaly áprilisi választások után új hazai vitasorozat indult, és azóta számos megbeszélés zajlott le magyar és nemzetközi szakértőkkel, kutató- és tudományos intézményekkel is. Alaptalan azt kijelenteni, hogy az új alkotmány szűk körű konzultációval, sietősen lett áthajtva – áll a nagykövet levelében.

Ez a megállapítás is utalás a The Economist április első hetében közölt írására. Az a cikk egyebek között idézte az EU-nak alkotmányos ügyekben tanácsadással szolgáló Velencei Bizottság véleményét, amely szerint a kormányzat elmulasztotta a megfelelő konzultációt a közvéleménnyel vagy az ellenzékkel, és siettette a folyamatot. A Fidesz azonban “át fogja hajtani” az alkotmányt – állt a hetilap által az új alaptörvény elfogadása előtt közölt kommentárban.

Csák János a The Economist csütörtöki számában ismertetett levelében azt írta, hogy a kormányt érő bírálatok jelentős része a választásokon elnyert kétharmados többségből ered. A nagykövet szerint nyilvánvaló, hogy egy ekkora többséget megfontoltsággal kell kezelni. A magyar nép egyértelmű mandátumot adott a változásra, és a kormányzat támogatottsága változatlanul erőteljes, ami arra vall, hogy a kormány jól teljesített első hivatali évében – fejeződik be a nagykövet levele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik