Nagyvilág

Kurd lázadókat öltek a törökök

A török biztonsági erők tűzharcban megöltek három kurd lázadót az ország főleg kurdok lakta délkeleti részén - jelentette csütörtökön a török média.

Az utóbbi két napban kurdok tüntettek Isztambulban, majd a délkelet-törökországi Bismilben, illetve Diyarbakir tartományi székhelyen amiatt, hogy a központi választási bizottság kizárt 12 kurd jelöltet a június 12-én esedékes parlamenti választásokból, állítólagos büntetett előéletükre hivatkozva. A tüntetések egyre erőszakosabbak lettek. Bismilben a rendőrök már éles lőszert használtak a tüntetők ellen, és egy embert lelőttek, többet pedig megsebesítettek.

Mindazonáltal nem tudni, hogy a biztonsági erők és a fegyveres lázadók összecsapásának van-e köze a demonstrációkhoz. A tűzharc Kahramanmaras tartományban történt, nyugatabbra attól a területtől, ahol a kurd lázadók általában megütköznek a hadsereg katonáival. A kurdok fő lázadószervezete, a Kurdisztáni Munkáspárt (PPK) tavaly hat hónapra tűzszünetet hirdetett, amely idén februárig tartott. Azóta csak szórványosan fordultak elő összecsapások lázadók és katonák között, bár tavasszal mindig intenzívebbé válnak az összetűzések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik