Külföld

Pressburger: feltámad a náci múlt

admin
admin

2011. 04. 20. 13:06

A múlt Európában feltámadt szellemeiről írt cikket a Corriere della Sera olasz konzervatív napilap szerdai számában Giorgio Pressburger magyar-olasz író.

Azon a kontinensen, ahol kétezerötszáz évvel ezelőtt megszületett a demokrácia, ugyanazokat a jelszavakat hallani ma Magyarországon, Finnországban és egyes olasz pártok között is – fogalmazott Az intolerancia szellemei, melyek az én Magyarországomon támadnak fel című, Az új magyar alaptörvény felébreszti a náci és kommunista múlt rémálmait alcímű cikkében Pressburger.

Személyes történetét idézve a szerző az új alaptörvényről írt. Megemlítette, hogy az alkotmány eltörölte a köztársaság elnevezést: “Talán bizonyos kisebbségek, közöttük cigányok és zsidók figyelmeztetésére?” – kérdezte. Az alkotmány “kötelezővé teszi a munkát, mint Sztálin uralma alatt. Ez azokat elégíti ki, akik azt állítják, a romák nem szeretnek dolgozni. És ezért, ha ok van rá, meg kell őket büntetni” – írta.

Az új alkotmány Pressburger szerint kizárja Magyarországon az euró bevezetését és húsvét hétfői aláírása a Nagy Magyarország feltámadására utalna. Magyar barátaival beszélgetve Pressburgernek az a benyomása, hogy a magyarokat a közömbösség uralja. Pressburger szerint “sokan azt állítják Budapesten, hogy a magyar kormányfő kommunikációs tanácsadói ugyanazok, mint az olasz miniszterelnöké”, ezért tűnnek számára ismerősnek az egy millió munkahelyről szóló Magyarországon és Olaszországban is elhangzó ígéretek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.