Nagyvilág

Nyugati kiképzők segítik a líbiai lázadókat

Nagy-Britannia után Franciaország és Olaszország is bejelentette, hogy katonai tanácsadókat küld Líbiába a Kadhafi-ellenes felkelők támogatására.

A francia kiképzők az ellenzéket tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsnál (ÁNT) látják el szolgálatukat – jelentette be szerdán a francia kormányszóvivő. Francois Baroin ismételten kizárta, hogy Párizs harcoló egységeket küld az észak-afrikai országba. Közlése szerint a tisztek száma kevesebb, mint tíz.

A bejelentéssel egy időben fogadta hivatalában Nicolas Sarkozy francia államfő Musztafa Abdel-Dzsalílt, az ÁNT vezetőjét. A felkelők képviselője a háromnegyed órás megbeszélés után azt közölte, hogy meghívta a francia elnököt Bengáziba.

Franciaország elsőként ismerte el hivatalosan legitim líbiai tárgyalópartnerként az Átmeneti Nemzeti Tanácsot március 10-én, amikor Sarkozy hivatalában fogadta a testület háromtagú delegációját. Azóta csak Olaszország és Katar tett hasonlóképpen.

A francia döntést követően szerdán Olaszország is bejelentette, hogy tíz katonai kiképzőt bocsát a líbiai felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács rendelkezésére.

A brit kormány kedden jelentette be, hogy katonai tanácsadókat küld Líbiába. William Hague külügyminiszter azt közölte, hogy a brit hadsereg szakértői az ellenzéki erők északkelet-líbiai központjában, Bengáziban állomásoznak majd. A miniszter szerint a kontingenst “tapasztalt brit katonatisztekből” állítják össze.

Olaszország és Nagy-Britannia egyetért abban, hogy ki kell képezni a felkelőket, akik harcolni szeretnének az ügyükért, de nem tudnak szembeszállni egy hivatásos hadsereggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik