Nagyvilág

Ban Ki Mun: le kell vonni Csernobil tanulságait

A nukleáris létesítmények biztonsági normáinak megerősítését szorgalmazta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán a negyedszázada felrobbant csernobili atomerőműnél.

“Le kell vonni a tanulságokat” a 25 éve itt bekövetkezett, valamint a márciusban Fukusimában történt balesetekből, és “lényegesen szigorúbb normákat” kell érvényesíteni az egyes országokban és nemzetközi szinten is – mondta Ban Ki Mun.

A világszervezet főtitkára Viktor Janukovics ukrán elnöknek és Amano Jukijának, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának társaságában kereste fel az ukrajnai erőművet, amelynek 4-es reaktora 1986. április 26-án robbant fel egy kudarcba fulladt kísérleti leállítás következtében.

A magas rangú látogatás miatt az ukrán rendőrség a napokban alaposan lezárta a katasztrófa 30 kilométer sugarú biztonsági körzetének kerítésén vágott nyílásokat, a területre önkényesen visszaköltözött embereket azonban nem zaklatták – írta az orosz állami hírügynökség.

Ban Ki Mun délután felszólal a Kijevben rendezett nukleáris biztonsági konferencián is, amelyen ötven ország képviselői tanácskoznak a nukleáris energia jövőjéről.

Az ukrán vezetés azt reméli, hogy a péntekig tartó tanácskozáson további országok jelentik még be, hogy hozzájárulnak a csernobili 4-es reaktor omladozó betonszarkofágja fölé tervezett újabb védőburok megépítésének finanszírozásához. A kijevi adományozó konferencián Oroszország, Franciaország, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Németország már felajánlott összesen 550 millió eurót az acélcsarnok megépítéséhez. A 2010-ben megkezdett, összesen mintegy 1,5 milliárdos építkezés befejezéséhez azonban még további 200 millió euró hiányzik.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet ugyanakkor arra szólítja fel a kijevi tanácskozás részvevőit, hogy – a súlyos katasztrófákra tekintettel – mondjanak búcsút az atomenergiának. A Greenpeace egyik munkatársa úgy vélekedett, hogy az újabb acélcsarnok megépítése is csak mintegy száz évre védi meg Csernobil környezetét a régi betonszarkofág összeomlásától és az alatta lévő radioaktív por szétszóródásától. A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a nukleáris fűtőanyag 95 százaléka jelenleg is a csernobili reaktorokban van, s még nem helyezték biztonságba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik