Nagyvilág

Komphajón menekítik a civileket Miszrátából

Megérkezett Bengáziba az a komphajó, amely hozzávetőlegesen 1000 civilt menekített ki Miszrátából – közölte az RTÉ News hírportál.

A humanitárius akciót az Egyesült Nemzetek Szervezete kezdeményezte – mondta a világszervezet helyettes szóvivője, Fahran Haq. Nagy-Britannia tervbe vette további 5000 személy kimentését. Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi erői által ostromolt területein menekültek és bevándorlók ezrei várják, hogy kimenekítsék őket a helyszínről.

Moammer Kadhafi kormánya korábban kijelentette, hogy szabad utat enged a külföldi munkások eltávozásának, valamint ígéretet tett arra, hogy egy ENSZ misszió érkezzen a helyszínre. A Miszrátában tartózkodó Vöröskereszt képviselője azonban kétségét fejezte ki a líbiai kormány szavahihetőségét illetően: Omar Abu Zaid elmondása szerint Kadhafi sok nonszensz ígéretet tett már, miközben a várost fürtös bombák tartják rettegésben.

Miszrátában Moammer Kadhafi ezredes emberei kórházakban, iskolákban és mecsetekben rejtőznek el, hogy az épületek tetejéről lőhessék le az utcán járó civileket – adta hírül a Sky News a NATO értesülésére hivatkozva. A város hét hete áll a kormányerők ostroma alatt, a több ezer ember életét követelő harcok következtében humanutárius katasztrófa kezd kialakulni: ivóvíz, élemiszer-, és gyógyszerhiánnyal küzdenek a lakosok.

Az ENSZ élelmezési szerve 240 tonna élelmiszert juttatott el a Líbia és Tunézia között húzódó, humanitárius problémákkal küzdő területre, amely 50 ezer ember ellátására elég 30 napon keresztül. A világszervezet munkatársai 8 teherautóval szállították a helyszínre a lisztet, és az energiában gazdag kekszet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik