Nagyvilág

Hiába vár Brüsszelre az ellenzék

Orbán Viktor egy nagyon erős személyiséggel rendelkező politikus, mégis meglepő, hogy az ellenzék az alkotmányozási problémák megoldását Brüsszeltől várja. A magyar elnökség sikere végső soron azon múlhat, hogy a tagállamoknak sikerül-e a az uniós gazdasági csomagról egyezségre jutni. Villáminterjú Andrew Duff brit EP-képviselővel, az uniós Alkotmányozási Bizottság liberális demokrata tagjával.

Kedden az új magyar alkotmányról szóló vitáktól volt hangos az Európai Parlament. Ön is felszólalt, milyennek találja?

Még nem láttam az elfogadott alkotmány végső formáját, hiszen még nincs lefordítva, így nem vagyok tisztában a megszavazott szöveg pontos tartalmával. Ennek ellenére ma vitanapot tartottunk az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságában, amelyen minden frakció képviseltette magát. Voltak aggályok azzal kapcsolatban, hogy a dokumentum teljesen összhangban van-e az Alapvető Jogok Chartájával. Mások kritikusabb hangot ütöttek meg és az alkotmány konzervatív karakterébe kötöttek bele. Fontosnak tartom leszögezni ugyanakkor, hogy az Európai Parlamentnek nincs felhatalmazása arra, hogy beleavatkozzon az ügybe. Más kérdés az, ha egy tagország alkotmánya és az Európai Unió szerződése között jön létre konfliktus.

A magyar alkotmány esetében ez a lehetőség is felmerült.

Nem értek egyet azzal, hogy a magyar alkotmány szembemenne az EU szerződésekkel, igaz, több ponton is vitatható. A kulcskérdés az, hogy hogyan fog majd a gyakorlatban működni, hogyan fogják alkalmazni a benne foglaltakat az elsődleges törvényhozás során. Az biztos, hogy a téma folyamatos érdeklődésre számíthat az unióban. Egyelőre nem láttam olyan jeleket, amelyek azt illusztrálták volna, hogy ellentétes lehet az uniós jogrendszerrel.

Mikorra ígérték a lefordított szöveget?

Nem mondták, mikor kapjuk meg, de remélem, nem kell sokat várni rá.

Ha vitathatónak nevezte, mit változtatna rajta?

Nem hiszem, hogy evidens, hogy változtatni kell rajta.

Ezek szerint inkább az alkotmány kidolgozásának módja az, amelyet vitathatónak talál.

Nagyon sok vita van a magyar alkotmány körül, de nem várható el Brüsszeltől, hogy beleavatkozzon egy tagállam alkotmányozási folyamatába. Rendkívül meglepett, hogy a magyar ellenzéki pártok nem vettek részt az alkotmánytervezet kidolgozásában. Persze tisztában vagyok vele, hogy Orbán Viktor egy nagyon erős személyiséggel rendelkező politikus hírében áll, de ha az ellenzék az alkotmányozási folyamat közben felmerülő problémák kiválogatását és jóváhagyását Brüsszeltől várja, akkor hiába teszi.

Meg van elégedve a magyar elnökség eddigi teljesítményével?

Korai lenne még véleményt mondani, az elnökség kezdetén vagyunk. Nagy dolog lenne, ha egyetértésre jutnánk az uniós gazdasági csomag kérdéseiben. Ha az Európai Tanácsban ezt sikerül elfogadtatni, sikeresnek fogom értékelni a magyar elnökséget.

Andrew duff, Egyesült Királyság

Hiába vár Brüsszelre az ellenzék 1

– A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Képviselőcsoport tagja

– az Alkotmányügyi Bizottság és az EU–Törökország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség tagja

– 1999 óta EP-képviselő

– Rendszeresen jelennek meg írásai a Financial Times című üzleti lapban

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik