Nagyvilág

Nagyobb sisakot kaphatnak az amerikai katonák

Jelentősen, csaknem negyedével csökkenne az amerikai katonák által elszenvedett agyi sérülések száma, ha egy mérettel nagyobb, jobban kibélelt rohamsisakot hordanának - jelentette hétfőn a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatásaira hivatkozva a USA Today.

A tudósok megállapították, hogy ha 3 milliméternyivel megnövelnék a sisakok belső párnázását, az 24 százalékkal csökkentené az ütközésnek a koponyára gyakorolt hatását. Mivel Afganisztánban gyakoriak a fejsérülések, a hadsereg fontolóra vette, hogy jobban kipárnázott, nagyobb sisakokat rendszeresít – közölte Peter Fuller dandártábornok. A közép-ázsiai országban havonta mintegy 300 katonát kell orvosi ellátásban részesíteni agyrázkódás vagy kisebb agyi sérülések miatt.

Fuller, a hadsereg leköszönő hadtápfőnöke szerint az első kísérleti eredmények biztatóak, ezért lehetséges, hogy hamarosan, a széles körű alkalmazás előkészítése érdekében egy dandárt megnagyobbított és megerősített béléssel felszerelt sisakokkal szerelnek fel.

Fejsérüléseket többnyire a harci járművek rázkódása miatt szereznek a katonák, vagy akkor, amikor az ellenük a felkelők által bevetett aknák robbanásának ereje a fölhöz vágja őket.
Egy rohamsisak súlya általában 2,36 kilogramm, a megnövelt fejvédő 11 dekával fog többet nyomni. A Pentagon által finanszírozott kísérletsorozatban összehasonlították a hadsereg és a profi futballiga, az NFL sisakjait és megállapították, hogy a sportfejvédők belső borítása nem nyújt jobb védelmet a katonainál.

A Lawrence Livermore laboratóriumban folytatott kísérletek az ütés erejének tompítása mellett a sisakok repeszállóságának erősítését is célozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik