Nagyvilág

Túlzott az euró inflációja?

Kevés jel mutat arra, hogy enyhülne a világgazdaságban az inflációs nyomás, az Európai Központi Banknak (EKB) számolnia kell monetáris politikája normalizálásával - mondta a hétvégén Axel Weber, a német jegybank elnöke az IMF tavaszi gyűlésén.

Weber elmondta: az EKB jelenlegi, 1,25 százalékos alapkamata “expanzív és támogatja a gazdaságot”. Ugyanakkor figyelmeztetett: az euróövezeti infláció “egyértelműen” az EKB közép távú, “2 százalék körüli, ám annál alacsonyabb” inflációs célja felett van.

Az elmúlt héten az EKB 2009 májusa óta először emelt irányadó kamatlábán. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondta, az emelés nem szükségszerűen egy szigorítási ciklus első kamatemelése.
A hétvégi rendezvényen résztvevő Ángel Gurría, az OECD főtitkára a Reuters brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott: “gazdaságpolitikai szempontból az egyik legnehezebb helyzet van most a világgazdaságban, amit életemben valaha is láttam”. A világ pénzügyi vezetőinek ugyanis egyszerre kell csökkenteni az államadósságot, munkahelyeket teremteni, miközben az inflációs veszélyekre is figyelniük kell – mondta a közgazdász.

Gurría tájékoztatása szerint a hétvégi tanácskozáson kevesebb szó esett az inflációról; inkább a növekedés és a költségvetési konszolidáció közötti egyensúly fenntartásától tárgyaltak. “Az infláció nagyobb hangsúlyt kaphat valamikor ősszel, vagy jövő tavasszal” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik