Nagyvilág

Fukushima: hónapokig marad a sugárzás

Három hónap múlva csökken a radioaktivitás, fél év múlva pedig már hozzá is nyúlhatnak Fukushimához, ám a lakosságnak még ezután is várnia kell. Amerika tőkével, Japán adókkal enyhíti a történelem legköltségesebb katasztrófáját. Közben ismét sugárzást mértek a tengerben.

Valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje a megsérült Fukusima-1-es atomerőműnél – közölte vasárnap az erőművet üzemeltető TEPCO cég. Hat hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon. Ezt a tervet azért alakították ki, hogy az erőmű térségéből távozni kényszerült lakók fokozatosan visszatérhessenek – tette hozzá sajtóértekezletén a cég elnöke, Kacumata Cunehisza. Közölte, hogy a cég minden tőle telhetőt megtesz a válság súlyosbodásának elkerüléséért.

A japán társadalom egyre türelmetlenebb amiatt, hogy a TEPCO több mint egy hónappal a 9-es erősségű földrengés, a hatalmas szökőár és az erőmű megrongálódása után sem képes megoldani a nukleáris válságot. Kacumata sajtóértekezletén nem tudta megmondani, hogy mikor térhet vissza a térségbe az a több tízezer ember, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Kaieda Banri kereskedelmi miniszter szerint legkorábban hat, de kilenc hónap múlva már biztosan elkezdődhet visszatelepülésük.

Szükség van Japánra

Az Egyesült Államok segítségét ígérte meg a földrengések, a szökőár és az atombaleset sújtotta Japánnak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki vasárnap érkezett a szigetországba. A japán kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón Clinton bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével megvalósuló, az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányít. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében. “Az amerikai üzleti köröknek érdekük, hogy a japán gazdasági gépezet a lehető leggyorsabban teljes fordulatszámra kapcsoljon” – mondta az amerikai diplomácia vezetője. Kína után az Egyesült Államok Japán második legnagyobb kereskedelmi partnere.

Fotó: Majama Kimimasa / EPA

Fotó: Majama Kimimasa / EPA

A március 11-én bekövetkezett 9-es erejű földrengés óriási károkat okozott a szigetországban: a világ eddigi legköltségesebb természeti katasztrófája becslések szerint legalább 300 milliárd dolláros veszteséget jelent, ami a japán hazai össztermék 4,5 százalékának felel meg. Az újjáépítéshez szükséges pénzt egyrészt a költségvetésből, másrészt adóemelésekből és hitelből teremti elő Kan Naoto kormánya. Clinton arra kérte Japánt, hogy a súlyos problémák dacára is maradjon globális szereplő. Hangsúlyozta, hogy gazdasági, diplomáciai és minden más területen is szükség van Japánra az egész világot érintő problémák megoldásában. “Japán nélkülözhetetlen a globális problémák megoldásában, az amerikai-japán szövetség pedig továbbra is nélkülözhetetlen a világ biztonságához és fejlődéséhez” – jelentette ki. Macumoto Takeaki japán külügyminiszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az eddig nyújtott “óriási támogatásért”.

Újabb szivárgás?

Amerikai nukleáris szakértők is segítenek a japán mérnököknek, hogy elkerüljék a nagyobb katasztrófát és stabilizálni tudják a helyzetet a március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműben. Emellett a távol-keleti szigetországban állomásozó mintegy ötvenezer amerikai katonából több mint húszezer vett részt a mentésben, az atomerőmű hűtési munkálataiban és a romok eltakarításában az északkeleti partvidéken. Kan Naoto japán kormányfő az International Herald Tribune című amerikai napilap honlapján vasárnap közzétett írásában hangsúlyozta, hogy a helyzet lassan normalizálódik, és az országnak most már a helyreállításra kell összpontosítania. Megerősítette, hogy Japán aktív marad a nemzetközi porondon.

Újabb erős földrengés rázta Japán fő szigetének, Honsúnak a középső részét szombaton. A Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés epicentruma Kanto tartományban, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északra volt, fészke pedig 70 kilométeres mélységben. A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő fukusimai atomerőműben nem zavarta meg a mentési és helyreállítási munkálatokat az újabb földrengés, megszakítás nélkül folytatódott a március 11-i nagy földrengés következtében megrongálódott reaktorblokkok hűtése. Ugyanakkor a tokiói kormány szombaton bejelentette, hogy jelentősen megnőtt a radioaktivitás mértéke a fukusimai létesítmény közelében a tengervízben: ez akár azt is jelentheti, hogy újabb szivárgás keletkezett az atomerőműnél.

Fotó: Majama Kimimasa / EPA

Fotó: Majama Kimimasa / EPA

Egy újabb baleset előfordulásának az elkerülése végett a japán nukleáris biztonsági hivatal utasította a szigetország atomerőműveit működtető kilenc vállalatot, hogy erősítsék meg a földrengések és a szökőárak pusztításainak kivédését célzó intézkedéseiket.

Március 11. óta több száz erős utórengés rázta meg Japánt. Ezek közül öt ereje meghaladta a hetest, hetvenkettőé a hatost, további négyszázhúszé az ötöst. A legfrissebb statisztikák szerint 13 645 ember halt meg a 9-es erősségű földmozgás és az azt követő szökőár következtében, 14 384 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik