Külföld

Benedek: a technológia lehetőséget ad a gonosznak

admin
admin

2011. 04. 17. 14:48

Nagy árat fizet az ember, ha öntelt, és azt gondolja, hogy a technika helyettesítheti Istent - ez volt a központi gondolata XVI. Benedek pápa szentbeszédének a virágvasárnapi szertartáson.

Pálma- vagy olajfaággal a kézben több tízezer ember gyűlt össze a Szent Péter téren, hogy emlékezzen Jézus jeruzsálemi bevonulására a keresztre feszítés előtti héten. A keresztényeknél a virágvasárnappal veszi kezdetét a nagyhét, amely a húsvéttal ér véget. A pápa beszédének gondolatmenetét az ember és az Isten közötti kapcsolat köré fonta, és figyelmeztetett, hogy ezt a kapcsolatot időnként veszélyezteti a technika.

“A férfit és a nőt kezdettől fogva eltöltötte, és mind a mai napig eltölti a vágy, hogy olyan legyen, mint az Isten, hogy saját erejével elérje a Teremtő hatalmasságát. Az emberiség sok mindent képes volt megvalósítani: tudunk repülni, láthatjuk, hallhatjuk egymást a Föld legtávolabbi sarkaiból. Mégis, a gravitációs erő, amely lehúz bennünket a földre, hatalmas” – mondta a katolikus egyházfő.

Miközben a nagy technikai vívmányok könnyebbé tették az ember életét, tágították a gonosz lehetőségeit is. A közelmúltban történt természeti katasztrófák pedig emlékeztettek bennünket arra – ha egyáltalán volt szükség emlékeztetőre -, hogy az emberiség nem mindenható. Ha az ember jó kapcsolatot akar Istennel, akkor “először le kell mondania arról, hogy Isten akarjon lenni” – jelentette ki virágvasárnap XVI. Benedek, aki az előző nap töltötte be 84. életévét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.