Nagyvilág

Az egész országot megbántotta az ítélet

Folytatódnak a tiltakozó megmozdulások a honvédő hős tábornok elítélése ellen.

Sokezer ember gyűlt össze Zágráb központi terén szombaton délben. A horvát háborús veteránok által szervezett tüntetés résztvevői a Horvátországban hősként tisztelt horvát tábornokok pénteki elítélése ellen tiltakoznak. Zászlókkal, transzparensekkel álltak ki a tiltakozók a Jelasics térre, ahol Ante Gotovina és Mladen Markac 24, illetve 18 éves börtönbüntetése miatt fejezik ki nemtetszésüket.

A szombati demonstráció résztvevőinek megnyilvánulása elkeseredettséget, elégedetlenséget és haragot fejezett ki, de mindvégig rendbontás nélkül zajlott a rendezvény. A felszólalók között voltak egyházi méltóságok, háborús veterán szervezetek képviselői, s mindannyian a jelenlegi és az elmúlt időszak horvát politikusait, valamint az Európai Uniót hibáztatták.

A tüntetés szervezője, Zeljko Sacic felszólalásában többekhez hasonlóan nem csak a horvát politikai erőket, hanem az Európai Uniót is kárhoztatta a hágai ítélet kapcsán. Azt mondta, hogy most békés a tömeg, de ha megint összegyűlnek, már “nem lesz türelmes”.A beszédeket többször szakították meg hazafias dalok éneklésével. Többen fekete zászlókkal jelentek meg a téren, “Készen a hazáért” felirattal, Jelasics bán téren álló lovas szobrára pedig feliratokat ragasztottak “Isten óvja Horvátországot!” szöveggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik