Nagyvilág

Mentik a külföldieket Miszrátából

Kikötött a líbiai Miszrátában egy, a Nemzetközi Migrációs Szervezet által bérelt hajó, amely nyolcszáz külföldit szállít majd el az ostromlott városból.

A hajó 400 tonna humanitárius segélyt – élelmiszert és gyógyszereket -, valamint néhány orvost és ápolónőt szállított a Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai által körülzárt városba, ahol azonban továbbra is heves harcok dúlnak. Kadhafi erői csütörtökön nehézfegyverekkel lőtték a kikötőt és lakónegyedeket, aminek következtében legalább tizenheten vesztették életüket, köztük nők és gyermekek.

Bár a hajó ki tudott kötni, azt nem tudni, hogy ilyen körülmények között mikor kezdődhet meg a szállítmány kipakolása, majd az utasok kiválasztása és felszállása. Miszrátában közel 8300 külföldi vendégmunkás vár arra, hogy elmenekülhessen. Többségük, mintegy négyezren egyiptomiak, a többiek Nigériából, Bangladesből, Ghánából és Szudánból érkeztek. Nagy részük hetek óta táborozik a kikötőhöz vezető két főút mentén nyomorúságos körülmények között. Nincs elegendő élelmiszerük és ivóvizük, így sokan már legyengültek és kiszáradtak.

Nem maradhat Kadhafi

“Elképzelhetetlen” Líbia jövője úgy, hogy Moammer Kadhafi, az ország jelenlegi vezetője hatalmon maradjon – írta a The Timesban megjelent közös cikkében a brit miniszterelnök, a francia államfő és az amerikai elnök.

David Cameron, Nicolas Sarkozy és Barack Obama a tekintélyes konzervatív brit napilapban leszögezte: az ENSZ-határozat alapján kezdődött nemzetközi beavatkozás megállította Kadhafi erőinek előrenyomulását, elejét vette annak a vérfürdőnek, amelyet a líbiai vezető az ostromlott Bengázi lakóinak ígért, és több tízezer emberéletet sikerült megvédeni.

A líbiai nép azonban továbbra is nap mint nap “elrettentő szörnyűségeket” kénytelen elszenvedni Kadhafi részéről. “Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as számú határozata alapján megbízatásunk és kötelességünk a civilek védelme, és most ennek teszünk eleget”. A határozat nem intézkedik Kadhafi erővel történő elmozdításáról, ám “lehetetlen elképzelni” Líbia jövőjét Kadhafival a hatalomban – írta a The Times által “példátlannak” minősített közös cikkben a három vezető politikus.

Az írás szerint kínálkozik út az olyan békéhez, amely új reménységet jelent Líbia népének: ez a Kadhafi nélküli jövő, amelyben fennmarad Líbia integritása és szuverenitása, helyreáll gazdasága, valamint a nép jóléte és biztonsága. Amíg azonban Kadhafi hatalmon van, a NATO-nak és koalíciós partnereinek folytatniuk kell a hadműveleteket, a civil lakosság védelme és a rezsimre gyakorolt nyomás fokozása végett. A későbbi átalakulási folyamat sikere érdekében Kadhafinak távoznia kell, “mégpedig végleg” – áll a három politikus cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik