Nagyvilág

Wass Albert szobrát védi Lomnici

Emberi jogi szervezetek fellépését sürgeti Lomnici Zoltán az erdélyi Marosvécsen megrongált Wass Albert-síremlék ügyében.

Az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke szerint a civilszervezetek kiállása sok esetben hatékonyabb lehet, mint a politikai, kormányzati fellépés a határon túli magyarság emlékhelyeinek megrongálása ügyében.

Lomnici Zoltán úgy látja, higgadt, de a korábbinál sokkal határozottabb fellépésre van szükség az anyaország részéről annak érdekében, hogy megszűnjön a határon túli magyarság nemzeti méltóságának megsértése.

Az EMT elnöke szerint az elmúlt években a politikai realitások hangsúlyozása, a túlzott óvatosság oda vezetett, hogy nyíltan hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a magyarokkal szemben a nyelvhasználat és az oktatás terén.

Lomnici Zoltán szerint az anyaország emberi jogi szervezeteinek erőteljesebben kellene fellépniük e jelenségekkel szemben. Utalt arra is, hogy hozzá hasonlóan határozottabb kiállást sürgetett nemrég Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is.

Lomnici Zoltán szerint a magyar emlékhelyek meggyalázásai bűncselekmények, nem pedig gyerekcsínyek, s a tudatos megfélemlítés szándéka állhat mögöttük. Ezért a politikai fellépés mellett “emberi jogi vonalon” is fel kellene lépni a határon túli magyarság érdekében – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, e szervezeteknek rá kell mutatni arra, hogy egy európai uniós tagállamban nem lehet tűrni sem a szoborrongálást, sem pedig azt, hogy bárkit hátrány érjen a magyar nyelv használata miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik