Külföld

Obama ismertette a megszorításait

admin
admin

2011. 04. 14. 08:41

Barack Obama amerikai elnök felvázolta az amerikai költségvetés hiányát és az államadósság csökkentését célzó hosszú távú tervét, amely a költségvetési kiadások leszorítását és a leggazdagabbak adóinak emelését irányozza elő.

A George Washington Egyetemen szerdán tartott programbeszédében az amerikai elnök azt javasolta, hogy legkésőbb 2023-ig csökkentsék négybillió, azaz négyezer milliárd dollárral a költségvetés hiányát. Obama azt akarja elérni, hogy a költségvetési hiány mértéke GDP-arányosan csökkenjen 2,5 százalékra 2015-re, az évtized végére pedig 2 százalék körüli szintre.

Ha 2014-ig nem sikerül stabilizálni és csökkenő pályára terelni az államadósságot, életbe léptetik a költségvetési kiadásokat megkurtító automatikus rendszert, amely alól csak a társadalombiztosítási programokra, a legszegényebbek támogatására és az idősek egészségügyi ellátására szánt összegek képeznek kivételt. Ennek a mechanizmusnak úgy kell működnie, hogy az évtized második felében a deficit átlagosan ne haladja meg a 2,8 százalékot.

Az amerikai költségvetés hiányát idén 1,65 billió dollárra várják, ami a GDP közel 11 százalékának felel meg. A teljes államadósság felső határát 14,29 billió dollárban rögzítették, de ezt az összeget már május közepén elérheti – a részben a 2009-es gazdaságélénkítési terv, valamint az afganisztáni és az iraki háború költségei miatt is rekordmértékűvé duzzadt – államadósság.

Ha a kongresszus nem egyezik bele a plafon megemelésébe – márpedig a republikánusok ezt hevesen ellenzik -, az gyakorlatilag fizetésképtelenséget jelent, ami a Fehér Ház álláspontja szerint apokaliptikus következményekkel járna.

Barack Obamát élesen bírálták republikánus párti ellenfelei, de saját, demokrata párti társai is amiatt, hogy nem tudott megnyugtató választ adni az átlagamerikaiak számára is az egyik legnagyobb aggodalmat jelentő kérdésre, a költségvetési hiány ügyére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.