Nagyvilág

Leállt egy dél-koreai atomerőmű

Dél-Koreában leállították az ország legrégibb atomerőművét, mert meghibásodott a létesítmény elektromos rendszere - közölte egy helyi tisztviselő.

Az üzemeltető közölte, hogy nem észleltek szivárgást a nukleáris erőműből.

A Kori atomerőmű egyes reaktora, amelyet 1978-ban helyeztek üzembe, kedd óta áll az elektromos rendszerében felfedezett hiba miatt, amelynek kijavítása péntekig is eltarthat – mondta egy neve elhallgatását kérő tisztviselő az erőműben. Kijelentette, hogy a hiba az erőművet árammal ellátó vezetékrendszerben keletkezett. Hangsúlyozta azonban, hogy nem a reaktor hibásodott meg.

A Kori erőmű reaktorának működési élettartama már meghaladta az eredetileg tervezett harminc évet, de egy átfogó felújítással azt egy újabb időszakra, 2017-ig meghosszabbították – írta a helyi sajtó.

Dél-Koreában nagy az aggodalom a szomszédos Japánban történt atomkatasztrófa miatt, illetve amiatt, hogy a mintegy ezer kilométerre a szabadba került nukleáris anyagok elérik-e az országot. További aggodalmat okoz az, hogy mennyire biztonságos az ország négy nukleáris erőművének 21 reaktora, amelyeknek életkora három hónaptól 33 évig terjed.

Dél-Korea egyes területei földrengés biztosak, évtizedek óta nem volt négyes fokozatúnál erősebb földmozgás. Helyi tisztviselők azt állítják, reaktoraikat úgy építették meg, hogy kiállják az országban esetleg előforduló természeti katasztrófákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik