Nagyvilág

Földrengések sorozata rázta meg Japánt

Földrengések sorozata rázta meg szerda éjjel Japán fő szigetét, Honsút.

Az amerikai földtani intézet mérései szerint a legerősebb földmozgás 6,1-es erejű volt. A helyi idő szerint csütörtök hajnalban 5 óra 57 perckor bekövetkezett földmozgás epicentruma Morioka várostól 190 kilométerre keletre a Csendes-óceánon, fészke pedig 11,2 kilométeres mélységben volt. Előzőleg 5,7-es és 4,1-es erejű földmozgás rázta meg Honsú északkeleti partvidékét. Helyi idő szerint 7 óra 35 perckor pedig egy újabb, 5,2-es erejű földrengés történt.

Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés, s szökőárriadót sem adtak ki a hatóságok. A március 11-i, 9-es erejű földrengés óta több mint négyszáz olyan utórengést mértek már, amelyek magnitúdója meghaladta az ötöst. Szakértők attól tartanak, hogy a pusztító erejű földrengés miatt meggyengült épületek még jobban megrongálódhatnak az erős utórengések ismétlődése miatt.

A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár letarolta Honsú északkeleti partvidékét. Több mint 28 ezer ember vesztette életét, az anyagi károk pedig csillagászati összegeket tesznek ki.

Öngyilkosságot követett el egy 102 éves japán férfi, hogy elkerülje a kitelepítést a Fukusima-1 sérült atomerőmű közeléből – jelentette ugyanezen a napon a Jiji hírügynökség. Az aggastyán a létesítménytől mintegy 40 kilométerre lévő Iitate településen lakott, és a japán hatóságok hétfői döntése értelmében az ő faluja is a kiterjesztett kitelepítési övezetbe került.

A japán kormány a zóna területének megnövelésével kapcsolatban hangoztatta, hogy nagyon nehéz kérdésről van szó, ennek ellenére felkérik a lakosságot, hogy a következő hónapban távozzon a kijelölt területről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Fukusima egy szinten Csernobillal (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik