Nagyvilág

Nem helyezik szabadlábra Tóásót

Betekinthettek a periratokba a védők a bolíviai kormány megdöntésére szőtt összeesküvéssel vádolt néhai Rózsa-Flores Eduardo és társai ügyének keddi második tárgyalási napján - mondta el kedd éjjel a helyszínről, a bolíviai Cochabambából az MTI-nek Lukács Csaba, a Magyar Nemzet kiküldött tudósítója.

Lukács Csaba elmondta, ezúttal könnyebb volt bejutni a tárgyalóterembe, mint hétfőn, az első tárgyalási napon; nem voltak annyira szigorúak a biztonsági intézkedések, a sajtót is korlátozott számban beengedték.

Feltehetően a nyilvánosság hatására a bíró nagyjából két órára betekintést engedett a védőknek a periratokba. Ezt mostanáig nem tehették meg, így azt sem tudták pontosan, mivel vádolják a perbe fogott 37 embert, köztük az erdélyi Szovátáról származó Tóásó Elődöt – mondta a Magyar Nemzet tudósítója.

Sajtóértesülések szerint a vádak lényege, hogy Rózsa-Flores és társai szeparatista csoportot hoztak létre a kormány és a bolíviai demokratikus rendszer megingatása, illetve polgárháború kirobbantása céljából. A 37 vádlottból 16-an – köztük Guido Nayar Parada volt belügyminiszter és Branko Marinkovic ellenzéki vezető – külföldön, az Egyesült Államokban és Brazíliában bujkálnak.

A keddi, második tárgyalási napon is kaotikus állapotok uralkodtak a tárgyalóteremben; a vádlottak és védőik tiltakozásul bekiabálásokkal zavarták a tárgyalás menetét, és hangosan elénekelték a bolíviai himnuszt.

Amikor a bíró elutasította a Tóásó Előd szabadlábra helyezése iránti kérelmet, és az ügyész és a bíró közötti érdekazonosság miatt benyújtott beadványt, a védők fölálltak, és a kamerák felé fordulva elpanaszolták, hogy nem tartják tiszteletben a vádlottak alapvető jogait – mondta el a Magyar Nemzet tudósítója.

Elnapolták a tárgyalást

A bíró később ügyvédi kérésre elnapolta a meghallgatást. Két vádlott is arra panaszkodott ugyanis, hogy a levegőtlenség miatt szívritmus zavarai vannak, és a bíróság ezt a panaszt méltányolhatónak minősítette. A helyi Los Tiempos című lap szerint Rolando Sarmiento bíró indítványozta az eljárás áthelyezését másik terembe, de erre az újság szerint elutasító választ kapott. Annyi könnyebbségre lehet számítani, hogy három ventillátorral megerősítik a terem szellőztetését.

Lukács Csaba hozzátette, Tóásó Elődöt és társait borzasztó körülmények között tartják fogva Cochabambában, a vádlottak még enni sem kapnak. Valamelyest javított a viszonyokon, hogy néhány jobb módú letartóztatott pénzéből fölújították a fogda vizesblokkját.

Amíg Evo Morales jelenlegi elnök van hatalmon Bolíviában, Tóásó Előd sok jóra nem számít – felelte a Magyar Nemzet tudósítója a magyar fiatalnak a per kimenetelével kapcsolatos várakozásait firtató kérdésre.

Az indián Morales – aki 2006 januárja óta irányítja a bő tízmillió lakosú dél-amerikai országot – azt állítja, az életére tört az a “külföldi zsoldoscsapat”, amelyet 2009. április 16-án számoltak föl egy Santa Cruz-i szállodában. A kommandósakcióban lelőtték a bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, és letartóztatták a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

A bolíviai kormány szerint a csoport tagjait a Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségében tevékeny konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, azért, hogy megöljék Moralest, és elszakítsák az országrészt. Más vélemények szerint viszont a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette azért, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik