Nagyvilág

Medvegyev vagy Putyin nyer?

Dmitrij Medvegyev orosz államfő a következő elnökválasztáson való indulása kérdéséről is nyilatkozott a kínai központi televíziónak kedden adott interjújában, s az orosz sajtó bőséges terjedelemben értékelte a mondottakat annak fényében, hogy a jövőre esedékes elnökválasztások előtt egyre több találgatás lát napvilágot arról, hogy Vlagyimir Putyin vagy Medvegyev lesz-e az új elnök.

A Kommerszant című pénzügyi-gazdasági napilap emlékeztetett rá, hogy Medvegyev nem első ízben szólt az elnökválasztás kérdéséről. Míg azonban eddig Putyinnal egybehangzóan mindig azt mondta, hogy majd idejében dönt, most kijelentette: a döntés meglesz, mégpedig elég hamarosan, de először is érettnek kell lennie, másodszor is a fennálló társadalmi helyzeten, és főként az emberek ehhez való viszonyán kell alapulnia. Még hozzátette, hogy a döntés menetéről és okairól is tájékoztatást adnak majd.

A Kommerszant szerint Medvegyev aktivitásából ítélve szeretne indulni, de a két vezető még maga sem tudja, végül melyikük lesz a jelölt.

A lap emlékeztetett arra is, hogy Medvegyev sajtótitkára, Natalja Tyimakova és tanácsadója, Arkagyij Dvorkovics már tavaly azt mondta: az államfő modernizációs tervei nem egy mandátumra szólnak.

A lap által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy a két vezető a döntést és közzétételét a lehetséges legutolsó pillanatra hagyja majd, mert az egyiküket “béna kacsává” teheti. Abban szintén egybehangzóan nyilatkoztak, hogy valójában már javában folyik a kampány.

Oleg Morozov, az állami duma elnökhelyettese, a törvényhozásban többségben lévő Egységes Oroszország Pártja legfelső tanácsa bizottságának a tagja úgy nyilatkozott: ha Putyin indul, a párt támogatni fogja, de ha Medvegyev lesz a jelölt, számára is ez a párt az egyetlen reális politikai erő, amelyre támaszkodhat.

Georgij Szaratov, az INDEM alapítvány elnöke, Borisz jelcin elnök volt tanácsadója úgy vélte: az utolsó pillanatig húzni fogják a döntést, ez a mostani tandem által játszott, “választások” néven ismert játék természetes része. “A társadalom számára a játszma nem érdekes, semmire sincs kihatással, ezért korlátlan ideig lehet játszani” – mondta.

Sztanyiszlav Belkovszkij, a Nemzeti Stratégia Intézet igazgatója kifejtette, hogy még fél élvig húzhatják az időt, noha “a döntés már egyértelmű: Medvegyev”. Hacsak persze a döntő pillanatban meg nem betegszik, nem vonul kolostorba vagy nem történik más katasztrófa. Kizárólag Medvegyev képes megoldani azt az életbevágóan fontos feladatot, hogy az orosz elitet és tőkéjét legalizálja Nyugaton. Ebben pedig elsősorban Putyin érdekelt, ezért minden idegszálával támogatnia kell Medvegyevet. Csak azért húzzák a döntést, hogy az orosz politikusok és hivatalnokok 90 százaléka ne árulja el tüntetőleg Putyint, és ne kezdje el mondogatni, hogy “milyen rossz is Putyin” – mondta Belkovszkij.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik