Nagyvilág

Kína tart az atomválságtól

A kínai miniszterelnök telefonon kérte japán kollégáját olyan gyors intézkedések megtételére, amelyekkel megelőzhető lenne a nukleáris válság következményeinek továbbterjedése a szomszédos államokba - derül ki a szerdai kínai sajtójelentésekből.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) a fukushimai baleset újraminősítését követően arra hívta fel Kan Naoto japán kormányfőt, hogy Japán a vonatkozó nemzetközi törvények szerint tegyen megelőző intézkedéseket, s azonnal, pontosan tájékoztassa Kínát a legfrissebb fejleményekről.

Ven biztosította partnerét, hogy Kína meg kívánja erősíteni együttműködését szomszédjával a katasztrófa-elhárításban; Peking “egészséges és stabil” kétoldalú kapcsolatokra törekszik.

Kan a Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint kifejezésre juttatta háláját Kínának az azonnali segítségért, a segélyért és a mentőcsoport küldéséért, valamint a kínai államelnök részvétlátogatásáért Japán pekingi nagykövetségén.

A japán miniszterelnök sajnálta a Fukushima Daicsi atomerőműnél történt balesetet és közölte, hogy Japán időben, pontos információval fogja ellátni a nukleáris válság helyzetéről a nemzetközi közösséget, beleértve Kínát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik