Külföld

Kadhafi feltételekkel távozna

admin
admin

2011. 04. 13. 11:27

Kész önként távozni a hatalomból Moammer Kadhafi líbiai vezető, ha ellenzéke teljesíti három feltételét - írta szerdán az as-Sark al-Auszat című arab napilap saját, a felkelők kezén lévő líbiai Bengáziban lévő forrásaira hivatkozva.

Kadhafi egyik feltétele, hogy második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám vegye át a hatalmat, amíg nem választanak új vezetőt az ország élére. Semmilyen körülmények között sem száműzhetik őt “ősei földjéről”. Harmadik feltételként pedig azt szabta, hogy a hatalomátadás tisztelettel, az ő és családja biztonságának szavatolása mellett történjen meg.

Az újság értesülése szerint a feltételek elfogadhatóak az ellenzéki vezetők számára, főképpen azért is, mert a frontvonalakon a hadi szerencse nem a felkelők reményei szerint alakul. Egy ellenzéki vezető kijelentette: “Fegyverre, harcosokra és pénzre” van szükségük. Ha azonban létezik békés politikai megoldás a kialakult válságra, miért ne próbálkozzanak azzal. Hozzátette, hogy amennyiben Kadhafi távozik a hatalomból, akkor Líbia korszerű demokratikus és a jog alapján álló állammá válik. Szaif al-Iszlámmal az ellenzék könnyebben megegyezhet, mint Kadhafival, akit a lakosság nagyobb része nem fogad el – állította az arab újság.

Az as-Sark al-Auszat a líbiai vezető köreiből is idézett egy, magát megnevezni nem akaró forrást, aki szerint Kadhafi soha nem látott mértékben hajlik a válság politikai rendezésére. Mivel a líbiai forradalom vezetője nem rendelkezik semmilyen hivatalos állami tisztséggel, így az elnöki tisztség betöltetlen, és erre a tisztségre a jelenlegi vezetésnek lenne joga jelöltet állítani – mondta nyilatkozó.

Az ellenzék szerint Kadhafi feltehetően nem magát, hanem Szaif al-Iszlámot jelölné a tisztségre. A felkelők fellegvárában azt állítják, hogy már kész az az alkotmánytervezet, amely szerint Líbiában bevezetnék az elnöki tisztséget és elnökválasztást tartanának. A tervezetet hamarosan nyilvánosságra hozzák – ígérték Bengáziban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.