Nagyvilág

Infarktust kapott, majd letartóztatták Mubarakot

A Sharm-el Sheikh-i kórház intenzív osztályán kezelik Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt - közölte az egyiptomi hírügynökség. Kihallgatás közben kapott szívinfarktust. Végül letartóztatták.

Az egyiptomi főügyész szerdai közlése szerint 15 napos előzetes letartóztatásba helyezték Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, akit korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolnak. A hivatalos közlemény szerint a vádak magukba foglalják a tüntető tömegekbe lövetést és az elnöki hatalom személyes haszonra való kihasználását.

Az állami televízió esti híradása szerint kihallgatás közben szívrohamot kapott Mubarak, s ezután vitték kórházba, ahol az intenzív osztályra került.

A sinai-félszigeti üdülőhely nemzetközi kórházába vették fel a májusban 83 éves exelnököt, aki csaknem harminc év után a szűnni nem akaró tüntetések hatására február 11-én mondott le az államfői tisztről, majd elvonult Sharm-el Sheikh-be, ahol házi őrizetet rendeltek el ellene, illetve lefoglalták a vagyonát. Visszavonulása óta katonai tanács van hatalmon az országban.

Az al-Ahrám című, kormányhoz közel álló lap híre szerint Mubarak felszólítást kapott, hogy jelenjen meg egy kairói bíróság előtt, mert el kívánják számoltatni a tüntetések során lelőtt személyek haláláért és közjavak elsikkasztásáért. Kedden kellett bíróság elé állnia, az ehhez szükséges biztonsági intézkedéseket végrehajtották – állt a lapban.

A kórházi felvétel két nappal azután történt, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás bejelentette a volt elnök és két fia, Gamál és Alaa berendelését. Manszúr el-Iszávi belügyminiszter közölte, hogy amennyiben a felszólításnak nem tesznek eleget, akár le is tartóztathatják őket, bár a bírói meghallgatás még nem jelenti automatikusan azt, hogy pert indítanak Mubarak ellen.

A januári-februári tüntetések elleni erőszak következtében hivatalos adatok szerint mintegy 800 embert halt meg, és több ezren szenvedtek sérüléseket.

Mubarak az ellene felhozott vádakat – visszavonulása óta az első interjúban, vasárnap – tagadta.

A volt elnök több egészségügyi problémával küszködik, egy évvel ezelőtt epeműtétet hajtottak végre rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik