Nagyvilág

Tízezrek tüntettek Jemenben

Jemen nagyobb városaiban tízezrek tüntettek, tiltakozva a Perzsa-öböl menti államok terve ellen, amelyet az ország belpolitikai válságának megoldására terjesztettek elő. Ugyanis a terv nem ad lehetőséget Ali Abdalláh Száleh elnök felelősségre vonására.

A hat térségbeli államot tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) vasárnap felszólította a jemeni elnököt, hogy az ellenzékével kötendő alku keretében adja át a hatalmat egyik alelnökének. A rendezési terv azonban nem állapít meg határidőt és mentesíti az elnököt a törvényes felelősségre vonás alól.

Ezért a tüntetők azt írták transzparenseikre, hogy “a vérontás után Szálehet bíróság elé kell állítani”, és hogy “Száleh nem maradhat büntetlenül”. A hadsereg és a biztonsági erők több száz egyenruhás tagja a tüntetőkkel tartott a megmozdulásokon.

Eközben a jemeni ellenzéki pártok küldöttsége tárgyalt Szaúd-Arábia, Omán és Kuvait nagyköveteivel, hogy tisztázzák, hogyan értelmezi a hatalom átadását a GCC béketerve, amelyben nem szerepel határidő Száleh lemondására.

“Írásos részleteket akarunk arról, hogyan fog megtörténni a hatalom átadása az elnök és az alelnök között” – mondta Mohammed al-Mutavakkil, az ellenzéki koalíció egyik vezetője. Az ellenzék arra is kíváncsi, hogy a hatalomátadás után maradnak-e jogkörök az elnök kezében, s ha elnök marad, akár jogkörökkel, akár azok nélkül, joga lesz-e beavatkozni a kormány, a hadsereg és a biztonsági erők döntéseibe.

Az Öböl menti államok külügyminiszterei közölték, hogy még ezen a héten Rijádba várják Szálehet és az ellenzéki koalíciót a hatalom átadásáról folytatandó közvetítői tárgyalásokra. Szaúd-Arábia Jemen fő finaszírozója, amelyben elemzők szerint Száleh megbízik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik