Külföld

Romániában újra hódít a kommunizmus

admin
admin

2011. 04. 12. 21:01

A romániai diákok 38 százalékának jó véleménye van a kommunizmusról annak ellenére, hogy nincs közvetlen élettapasztalatuk a szóban forgó korszakból - állapította meg egy helyi felmérés.

A romániai Soros Alapítvány közvélemény-kutatása több mint hatezer diák megkérdezésével készült. A diákok 38 százaléka szerint a romániai kommunizmus jobb időszak volt a jelenleginél. A tizenkettedik osztályba járó diákok körében az így vélekedők aránya eléri a 43 százalékot. A megkérdezett diákoknak szintén a 38 százaléka egyetért azzal az állítással is, hogy a román egészségügy helyzete jobb volt a kommunizmusban, mint most, és csak 33 százalék ért egyet ennek fordítottjával.

A válaszolók 72 százaléka véli úgy, hogy az 1989 utáni demokratikus rendszer eredményei alulmaradnak a kommunista hatalom teljesítményeivel szemben. A felmérés szerint a fiatalok fő elégedetlensége abból táplálkozik, hogy a mai román állam csak kis mértékben képes törvénytiszteletre kényszeríteni az embereket.

A felmérés a fiataloknak a kisebbségekhez való viszonyulását is vizsgálja. A kutatást végzők következtetései szerint a megkérdezett romániai fiatalok általában intoleránsak, idegengyűlölők és antiszemiták. A megkérdezettek több mint 60 százaléka nem szeretné, ha szomszédja roma etnikumú lenne, ugyanennyien utasítják el az AIDS-esek közelségét is, több mint 70 százalékuk ódzkodik a szexuális kisebbségek szomszédságától.

Hasonló türelmetlenség mutatkozik meg részükről más vallási vagy etnikai kisebbségekkel szemben is. Így 42 százalék idegenkedik a muzulmán vallásúaktól, 36 százalék a magyarokat, 34 százalék pedig a zsidókat nem szereti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.