Nagyvilág

Olajembargót rendeltek el

A líbiai felkelők egyik képviselője azt mondta, hogy Moammer el-Kadhafi fegyveresei eddig tízezer embert öltek meg a harcok során. A felkelők által Bengáziban létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács (CNT) külügyi felelőse, Ali al-Iszávi szerint a Kadhadi-erők 30 ezer embert sebesítettek meg és 20 ezren tűntek el.

Az EU-külügyminiszterek a nap folyamán jóváhagyták a Líbia elleni szankciók megszigorításáról szóló előterjesztést. Huszonhat olyan vállalatot vettek fel a listára, amelyeknek az unióban levő bankszámláit zárolják, és amelyekkel uniós országok cégei nem tarthatnak fenn üzleti kapcsolatot.

“De facto olaj- és gázembargót rendeltünk el” – mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter, “újabb döntő lépésnek” nevezve az intézkedést. Líbia a belharcok kirobbanása óta gyakorlatilag nem exportál gázt, illetve olajat az EU-ba, de a tilalmat most mondták ki hivatalosan.

A külügyminiszteri tanácskozáson Iránnal szemben is hoztak újabb szankciós intézkedést. Harminckét olyan személyt sújtottak vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással, akik felelősek az emberi jogok iráni megsértésért.

Az amerikai külügyminisztérium minap kiadott éves emberi jogi jelentése szerint tavaly 312 embert végeztek ki Iránban, és sok esetben a kivégzettek – bár a vád ellenük köztörvényes bűncselekmény, így például kábítószer-kereskedelem volt – valójában a rendszer ellenzői közé tartoztak.

Az uniós külügyminiszterek Elefántcsontparttal kapcsolatban úgy határoztak, hogy feloldják azt a 180 millió eurós támogatási keretet, amelyet korábban a belharcok miatt zároltak. Ashton üdvözölte, hogy a fekete-afrikai országban sikerült letartóztatni a választási vereségét el nem ismerő, posztjához erőszakkal is ragaszkodó Laurent Gbagbo volt elnököt.

Burmát illetően a miniszterek újabb egy évvel meghosszabbították a délkelet-ázsiai országgal szemben jelenleg érvényben levő szankciós intézkedéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik