Nagyvilág

Már a kormányfőnél a Balsai-jelentés

Befejezte a 2006. őszi eseményekkel foglalkozó vizsgálatát Balsai István (Fidesz) miniszterelnöki megbízott szakértői munkacsoportja, és a 150 oldalas jelentésüket a napokban átadták Orbán Viktor kormányfőnek - írta a Magyar Nemzet.

A jelentés szerint a közterületen elfogott civilek elleni eljárások törvényes alapjai aggályosak voltak. A bíróságok 147 embert úgy helyeztek előzetes letartóztatásba, hogy közülük másodfokon 144 esetben meg kellett szüntetni a kényszerintézkedést. A jelentés felveti az akkori politikai és rendőri vezetés büntetőjogi felelősségét is.

A dokumentum több mint egy tucat olyan bűncselekményt sorol fel, amelyet az egyes hatóságok vezetői és beosztottai elkövethettek 2006 őszén. Ezek közé tartozik az elöljárói gondoskodás, illetve elöljárói intézkedés elmulasztása, a maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, a kényszervallatás, a hamis tanúzás, a lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, a közérdekű adattal visszaélés, a segítségnyújtás elmulasztása, a jogellenes fogva tartás és a hamis vád bűncselekménye – áll a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik