Nagyvilág

Líbia “új Szomáliává” válhat

Musza Kusza - a Kadhafi-kormányzat eddigi legmagasabb beosztású tisztviselője, aki elmenekült az országból - először szólalt meg nyilvánosan komoly nemzetközi feltűnést keltő szökése óta, és így első ízben erősítette meg személyesen is, hogy hátat fordított a Kadhafi-rezsimnek.

Líbia “új Szomáliává” válhat, ha nem sikerül elkerülni a polgárháborút – mondta Musza Kusza volt líbiai külügyminiszter, aki két hete menekült Nagy-Britanniába.

Kusza, aki korábban hosszú ideig a líbiai titkosszolgálat vezetője is volt, a BBC-nek olvasta fel előre elkészített, néhány perces nyilatkozatát. Ebben elismerte, hogy több mint harminc évig állt “elkötelezetten” a Kadhafi-rezsim szolgálatában, és hitt abban, hogy amit tesz, azzal a líbiai népet is szolgálja. Közölte ugyanakkor, hogy ma már semmilyen kapcsolata nincs Kadhafi líbiai vezetővel és kormányával, és korábbi tisztségéről lemondott.

A BBC-nek arabul felolvasott nyilatkozatában kijelentette: felszólít mindenkit, aki érintett a líbiai konfliktusban, hogy kerüljék el a polgárháborút, mivel az súlyos vérontáshoz vezetne, és “Líbiából új Szomália válna”. Musza Kusza ezzel a központi hatalom nélküli kelet-afrikai országot évtizedek óta uraló kaotikus állapotokra utalt. Musza Kusza nyilatkozatában mindazonáltal egyetlen utalás sem szerepelt arra, hogy Kadhafinak távoznia kell Líbia éléről.

Az a tény, hogy az angolul kiválóan beszélő Musza Kusza – hazája egykori londoni nagykövete – arabul beszélt, egyértelműen arra vall, hogy mondandóját közvetlenül a líbiai hallgatósághoz akarta eljuttatni – hangsúlyozta kommentárjában Corera.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik