Külföld

Fegyvert kértek a felkelők

admin
admin

2011. 04. 12. 21:10

A líbiai felkelők fegyvereket kértek azoktól az államoktól, amelyek Líbia egyetlen képviselőjének ismerik el pár hete alakult nemzeti tanácsukat - közölte a testület egyik szóvivője.

“Listát adtunk a szükséges katonai és műszaki eszközökről” – mondta Bengáziban újságíróknak Abdel Hafiz Goga. A kérdésre, hogy mely országokhoz fordultak, konkrétan nem nevezett meg egyetlen államot sem, hanem a tanácsot elismerő országokról beszélt.

Az ország keleti részét ellenőrző testületet Franciaország, Katar és Olaszország ismerte el.

A líbiai lázadók küldöttsége – élén Mahmúd Dzsebríllel, a tanács nemzetközi képviselőjével és ideiglenesen megbízott miniszterelnökével – szerdán részt vesz a líbiai nemzetközi összekötő csoport dohai tanácskozásán. A csoport most tartja első ülését azóta, hogy március végén hivatalosan megalakították. A külügyminiszteri szintű értekezleten mintegy húsz ország vesz részt, az Egyesült Államok képviseletében Hillary Clinton helyett William Burns, politikai ügyekben illetékes államtitkár lesz jelen.

Mahmúd Sammám, a líbiai lázadók delegációjának egyik tagja közölte: azt várják el a nemzetek közösségétől, elsősorban is az Egyesült Államoktól, hogy ismerje el a lázadás politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. Emellett “katonai támogatásra” és a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők által támadott civil lakosság megvédésére is szükség lenne.

“Azt akarjuk, hogy Washington ismerje el hivatalosan és egyértelműen” a tanácsot – mondta Sammám, aki egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy “szabadítsa fel” a Kadhafi-rendszer Amerikában befagyasztott javait, s a pénzt – becslése szerint 30 milliárd dollárt – “fordítsa a líbiai nép támogatására”.

Sammám bírálta a NATO-t, mondván, hogy lelassultak a katonai műveletek azóta, hogy az észak-atlanti szövetség március 31-én átvette az ellenőrzést a nemzetközi koalíció tevékenysége fölött. Hozzátette, hogy a lázadók “egy rettenetes hadigépezettel állnak szemben”, és Kadhafi erői segítséget kapnak “bizonyos arab országok, így Algéria révén”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.