Nagyvilág

Fegyvert kértek a felkelők

A líbiai felkelők fegyvereket kértek azoktól az államoktól, amelyek Líbia egyetlen képviselőjének ismerik el pár hete alakult nemzeti tanácsukat - közölte a testület egyik szóvivője.

“Listát adtunk a szükséges katonai és műszaki eszközökről” – mondta Bengáziban újságíróknak Abdel Hafiz Goga. A kérdésre, hogy mely országokhoz fordultak, konkrétan nem nevezett meg egyetlen államot sem, hanem a tanácsot elismerő országokról beszélt.

Az ország keleti részét ellenőrző testületet Franciaország, Katar és Olaszország ismerte el.

A líbiai lázadók küldöttsége – élén Mahmúd Dzsebríllel, a tanács nemzetközi képviselőjével és ideiglenesen megbízott miniszterelnökével – szerdán részt vesz a líbiai nemzetközi összekötő csoport dohai tanácskozásán. A csoport most tartja első ülését azóta, hogy március végén hivatalosan megalakították. A külügyminiszteri szintű értekezleten mintegy húsz ország vesz részt, az Egyesült Államok képviseletében Hillary Clinton helyett William Burns, politikai ügyekben illetékes államtitkár lesz jelen.

Mahmúd Sammám, a líbiai lázadók delegációjának egyik tagja közölte: azt várják el a nemzetek közösségétől, elsősorban is az Egyesült Államoktól, hogy ismerje el a lázadás politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. Emellett “katonai támogatásra” és a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők által támadott civil lakosság megvédésére is szükség lenne.

“Azt akarjuk, hogy Washington ismerje el hivatalosan és egyértelműen” a tanácsot – mondta Sammám, aki egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy “szabadítsa fel” a Kadhafi-rendszer Amerikában befagyasztott javait, s a pénzt – becslése szerint 30 milliárd dollárt – “fordítsa a líbiai nép támogatására”.

Sammám bírálta a NATO-t, mondván, hogy lelassultak a katonai műveletek azóta, hogy az észak-atlanti szövetség március 31-én átvette az ellenőrzést a nemzetközi koalíció tevékenysége fölött. Hozzátette, hogy a lázadók “egy rettenetes hadigépezettel állnak szemben”, és Kadhafi erői segítséget kapnak “bizonyos arab országok, így Algéria révén”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik