Nagyvilág

Elszánt harcot vár az IMF

Még elszántabb harcot vár az eladósodás ellen a fejlett államoktól a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely elsősorban az Egyesült Államokat bírálja e tekintetben.

A legtöbb ipari állam ebben az évben csökkentette hiányát, az Egyesült Államok azonban “befagyasztotta” a kiigazításokat – áll az IMF nemzetközi költségvetési helyzettel foglalkozó áttekintésében.

A fejlett országok átlagos államháztartási hiánya az idén várhatóan 0,75 százalékkal a GDP 7 százalékára csökken, ez a 2010 novemberi jelentésben vázolt ütemhez képest lassabb deficitmérséklődést jelent.

A katasztrófa sújtotta Japánról a valutaalap azt hangsúlyozza, hogy a helyreállítási költségek egyértelműbbé válását követően Tokiónak is körvonalaznia kell középtávú költségvetési terveit.

A jelentés rámutat, azok az államok, amelyek 2011-ben halogatják a kiigazításokat még nagyobb kihívásokkal szembesülnek, hogy teljesíteni tudják középtávú terveiket.
Az IMF elsősorban az Egyesült Államokat sürgeti, hogy körvonalazzon hiteles intézkedéseket a költségvetési hiány csökkentésére. A valutaalap szerint Washington sokkal inkább a konjunktúra ösztönzésére helyezi a hangsúlyt.

Az euróövezettel kapcsolatban az IMF megállapítja, hogy konszolidáció összességében a tervek szerint halad, és ha a gazdasági növekedés a fejlett országokban a vártnál jobban alakul az idén, a pótlólagos adóbevételek jelentősen segíthetik az államháztartások rendbetételét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik