Nagyvilág

“Azonnali tűzszünetet Líbiában!”

Az EU-országok külügyminiszterei - luxembourgi tanácskozásuk záró nyilatkozatában - "azonnali és valódi tűzszünetet" szorgalmaztak Líbiában, megismételték Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz intézett felszólításukat, hogy mondjon le a hatalomról, valamint kinyilvánították az unió készségét arra, hogy az ENSZ felkérésére katonai eszközökkel is biztosított humanitárius műveletet hajtson végre az észak-afrikai országban.

A tanácskozást záró sajtóértekezleten Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Kadhafi-rezsim fenntartóiról szólva azt mondta: ezeknek az embereknek választaniuk kell, “vagy továbbra is azonosulnak a líbiai nép brutális elnyomásával, vagy azon dolgoznak, hogy támogassák az ország rendezett, líbiaiak által irányított átmenetét a demokráciába”.

Ami az esetleges uniós humanitárius műveletet illeti, az erről szóló felajánlást Ashton a múlt héten megtette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, ENSZ-felkérés azonban mindeddig nem érkezett.

A külügyminiszteri tanácskozáson Iránnal szemben is hoztak újabb szankciós intézkedést. Harminckét olyan személyt sújtottak vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással, akik felelősek az emberi jogok tömeges iráni megsértésért.
Az uniós külügyminiszterek Elefántcsontparttal kapcsolatban úgy határoztak, hogy feloldják azt a 180 millió eurós támogatási keretet, amelyet korábban a belharcok miatt zároltak. Ashton üdvözölte, hogy a fekete-afrikai országban sikerült letartóztatni a választási vereségét el nem ismerő, posztjához erőszakkal is ragaszkodó Laurent Gbagbo volt elnököt.

A külügyminiszteri tanácskozás résztvevői súlyos aggodalmukat hangoztatták a szíriai, a bahreini és a jemeni helyzet miatt. Szíriát illetőn erőteljesen elítélték a békés tüntetők ellen alkalmazott, sok emberi életet kioltó hatósági erőszakot. A szíriai hatóságokat felszólították arra, hogy azonnal bocsássák szabadon a békés tüntetésekkel kapcsolatban őrizetbe vetteket. Az EU azt várja a damaszkuszi vezetéstől, hogy sürgősen adjon választ a szíriai nép jogos követeléseire, beleértve a rendkívüli állapot feloldását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik