Nagyvilág

Újabb földrengés Fukushimában

Heves, 7,1-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét. Az atomerőmű külső területéről kimenekítették a dolgozókat, és 30 kilométeres körzetben mindenkit evakuálnak.

A földrengés következtében a partot egy méter magas hullámok érték el. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földmozgás 7,1-es erősségű volt, epicentruma Ivaki városától 22 kilométerre északkeletre, a fukushimai atomerőműtől 81 kilométerre délre volt a szárazföldön, 13 kilométeres mélységben. A szökőárriadót rövid idő múlva feloldották. A rengés Tokióban is érezhető volt. A földlökéseket követően azonnal lezárták a Narita nemzetközi repülőteret, és vizsgálják a kifutók állapotát.

A fukushimai erőművet üzemeltető vállalat (Tepco) előbb azt közölte, hogy nem tapasztaltak rendellenességet az erőműben, majd kiderült, hogy három reaktor (az 1-es, 2-es és 3-as) berendezéseinek megszűnt az áramellátása, leállt a reaktorok vízhűtése. Nem sokkal később azonban sikerült helyreállítani az áramellátást. A cég azt is bejelentette, hogy kimenekítették az erőmű külterületén dolgozókat.

A japán kormány 20-ról 30 kilométerre növeli a Fukushima-1 atomerőmű körül létesített kimenekítési övezetet – közölte Edano Jukio japán kormányszóvivő. Magyarázatként elmondta, hogy jelentősen csökkent ugyan egy újabb, nagyobb mértékű radioaktív szivárgás kockázata a megsérült atomerőműben, de a csekély mértékű sugárzás hosszabb távon káros lehet. A kormány egyben megváltoztatta az egészségre már káros sugárdózis mértékét, amelynek alapján meghatározták a kitelepítési övezet határát. Korábban azokon a területeken, ahol évente 50 millisievertnél magasabb volt a sugárzás mértéke, a kormányzat mostantól kitelepíti azokat a lakosokat, akiket évi 20 millisievertnyi sugárterhelés ér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik