Nagyvilág

Szíriában tüzet nyitottak a tüntető diákokra

A Damaszkuszi Egyetemnél a szíriai katonák hétfőn tüzet nyitottak több száz tüntető diákra, s egyet megöltek közülük - jelentette egy szíriai emberi jogi aktivista.

A hírt a külföldi újságírók tevékenységének szigorú korlátozása miatt nem sikerült más forrásból megerősíteni. A Szíriában betiltott Muzulmán Testvériség nevű szervezet támogatásáról biztosította a demokráciát követelő tüntetőket. Mohamed Rijád Sakfa, a szervezet szaúd-arábiai száműzetésben élő vezetője a Reutersnek azt mondta, hogy nem szervezete áll a Szíriában hetek óta tartó tiltakozó megmozdulások mögött, de támogatja a nagyobb szabadságot követelőket.

A mozgalmat a jelenlegi szíriai elnök apja, Háfez el-Asszad tiltotta be, majd 1982-ben leverte az általa indított felkelést és több ezer embert megöletett. Szíriában halálbüntetés jár annak, akiről bebizonyosodik, hogy a Muzulmán Testvériség tagja.
“Támogatjuk a nép követeléseit. Nincs szervezetünk Szíriában az 1980-as törvény miatt, de jelentős számban vagyunk jelen az országban” – nyilatkozta Sakfa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik