Nagyvilág

Elmenekült a pedofil belga püspök

A Vatikán utasítására elhagyta hazáját a belgiumi Brugge (Bruges) volt püspöke, Roger Vangheluwe, aki tavaly bevallotta, hogy éveken át szexuálisan molesztálta egy unokaöccsét - jelentette a belga sajtó.

A Szentszék brüsszeli képviseletén kiadott közlemény szerint a püspöknek lelki és pszichológiai kezelésen kell átesnie, és tevékenységét szoros figyelemmel követik.

Vangheluwe vallomása – amellyel párhuzamosan hivataláról is lemondott – pedofil bűnesetekről szóló panaszok sorát indította el az országban. Az elmúlt évek pedofil botrányai között ő volt az első püspöki rangú személy, aki önnön bűne miatt mondott le, nem pedig azért, mert az irányítása alá tartozó egyházmegyében tisztségviselők visszaéléseket követtek el.

Megdöbbenést okozott viszont a közelmúltban, hogy az illetékes ügyészségről kiszivárgott: polgári bíróság előtt a volt püspököt nem vonhatják felelősségre, mert bűnei már elévültek.
A mostani közleményből az is kiderült, hogy Vangheluwe tettei a kánonjog szerint is elévültek, mivel túlságosan régen történtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik