Nagyvilág

Csökken a sugárzásveszély Japánban

Jelentősen csökkent egy újabb, nagyobb mértékű radioaktív szivárgás kockázata a megsérült japán atomerőműben - közölte hétfőn Edano Jukio japán kormányszóvivő.

Edano szerint a helyzet romlásának kockázata is jelentősen kisebb lett. A japán kormány szerint megfelelő a kabinet rendelete a lakosság evakuálásáról a fukushimai atomerőmű 20 kilométeres körzetéből, de egyelőre nincs végleges döntés arról, hogy kötelező érvényűvé teszik-e a kitelepítést onnan.

A japán jegybank elnöke közölte vasárnap, hogy a természeti csapás nem fenyegeti az ország pénzügyi rendszerének stabilitását, de negatív hatása még néhány hónapig érezhető lesz a nemzetgazdaságban, elsősorban az iparban, és folytatódni fog a termelés visszaesése.

Kan Naoto kormányfő hétfőn köszönetet mondott minden államnak, amely segítséget nyújtott országának a március 11-i természeti katasztrófát követően. A politikus erről a miniszterelnöki hivatal internetes oldalára feltett levelében írt, pontosan egy hónappal azután, hogy Japán északkeleti részét kilences erősségű földrengés érte, majd szökőár söpört végig rajta. A legfrissebb adatok szerint 13 ezer 116 ember meghalt és 14 ezer 377 eltűnt a március 11-i földrengésben és szökőárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik