Nagyvilág

Tömegmészárlás Szíriában

A szíriai biztonsági erők tüzet nyitottak vasárnap az ország északnyugati részén fekvő Bánjászban tüntető tömegre, legkevesebb hárman meghaltak, és tucatnyian megsebesültek - közölték szemtanúk.

Egy helyi aktivista, Mazen Darvis arról számolt be, hogy a hadsereg, amely korábban lezárta a kulcsfontosságú szíriai kikötővárost, a jelek szerint hozzákezdett a tüntetőkkel való leszámoláshoz. A hatóságok megszüntették a telefon- és internetösszeköttetést, és felfüggesztették az áramszolgáltatást. Legalább négy páncélos foglalt el hadállást a városban, valószínűleg azért, hogy megvédje a kőolaj-finomítót.
A szemtanúk beszámolóit független forrásokból mindazonáltal nem lehet megerősíteni, mert a hatóságok korlátozzák a sajtó működését, és sok újságírót őrizetbe vettek vagy kiutasítottak az országból.

A városból elmenekült lakosok beszámolói szerint Bánjászban tüntetések zajlanak, és az emberek rendszerellenes dalokat énekelnek. Más szemtanúk szerint a biztonsági erők tűz alá vették a szunnita Rász-an-Nabí negyedet, ahol az ellenállás központja, az ar-Rahmán mecset található. Mint mondták, valóságos tömegmészárlás folyik, orvlövészek gyilkolják az embereket. Egy másik szemtanú szerint egy másik mecset előtt vasárnap hajnalban eldördült lövések öt embert sebesítettek meg.

Szíriában március 15. óta egyre szélesedő tiltakozó hullám bontakozott ki a 2000 óta hivatalban lévő Bassár el-Aszad elnök tekintélyelvű rendszere ellen. A zavargásokban eddig már több mint 170 ember vesztette életét. Aszad vasárnap kijelentette, hogy az ország “halad előre az átfogó reformok útján”. A szíriai elnök az elmúlt hetekben részben erőszakkal, részben korlátozott engedményekkel próbált úrrá lenni – eddig sikertelenül – a tunéziai és egyiptomi arab felkelések által kiváltott tömeges elégedetlenségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik