Nagyvilág

Letarolt egy kisvárost a tornádó

Tornádók söpörtek végig a hétvégén Iowa államon, s e forgószelek egyike lerombolta, illetve súlyosan megrongálta az 1200-as lélekszámú Mapleton kisváros épületeinek több mint felét.

Halálos áldozatokról és súlyos sérülésekről nem érkezett jelentés, de az állam kormányzója, Terry E. Branstad vasárnap Monona megyében kihirdette a katasztrófahelyzetet. Az intézkedés nyomán a helyi hatóságok a mentésnél és a helyreállításnál igénybe tudják venni a szövetségi alapokat és eszközöket.

A mentésben részt vesznek az iowai nemzeti gárda egységei is, a településre vezető utakat lezárták. Mapletonban nincs gáz- és áramellátás, a szombat éjfél előtt érkezett vihar háztetőket tépett le, villanyoszlopokat döntött ki és több évszázados fákat csavart ki gyökerestől. Fred Standa, a város polgármestere szerint az épületek 60 százaléka szenvedett károkat és 20 százalékukat a vihar földig rombolta. A vasárnapra virradó éjszakát ennek ellenére csak négyen töltötték menedékhelyen.

A Des Moines-i meteorológiai központ szerint a tornádók összesen 11 településen okoztak károkat. A forgószelek Nebraska állam keleti részében keletkeztek és melegfront nyomán haladtak át Iowán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik