Nagyvilág

Évfordulós emlékezés egy sokkoló tragédiára

Az egy évvel ezelőtt repülőszerencsétlenségben életét vesztett lengyel államfőre emlékeznek.

Vallási ceremóniákon és utcai rendezvényeken emlékeznek vasárnap Lengyelországban az egy évvel korábbi szmolenszki légi katasztrófára, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski elnök és kísérete.

A szerencsétlenség oka, illetve az Oroszország és Lengyelország által lefolytatott vizsgálatok kapcsán megosztott lengyelek két megemlékezést tartanak: az egyik a hivatalos szertartás, a másikat az elhunyt elnök ikerfivére, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő szervezte.

Nyolc óra 41 perckor, az egy évvel korábbi katasztrófa pontos időpontjában Bronislaw Komorowski államfő és Donald Tusk kormányfő megkoszorúzta az áldozatok emléktábláját a Lengyel Hadsereg Templomában.

Ezalatt Jaroslaw Kaczynski, aki bojkottálja a hivatalos megemlékezéseket, az elnöki palota előtt helyezett el koszorút támogatói lelkes tömege körében. Kaczynski hevesen bírálja a kormányt, amiért az átengedte a vizsgálat vezetését Oroszországnak, és nem utasította el az orosz vizsgálat megállapításait.

A hatóságok hivatalos megemlékezést tartanak az áldozatokról a varsói Powazki temetőben álló emlékhelyénél, amelyet istentisztelet követ a székesegyházban és koncert a Nemzeti Színházban, de megemlékezések lesznek az ország több városában is. Moszkvában is megemlékeztek vasárnap a 96 emberéletet követelő szerencsétlenség áldozatairól.

Bronislaw Komorowski lengyel és Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn találkozik Szmolenszkben, a baleset színhelyén, ahol szombaton tartottak megemlékezést az áldozatok hozzátartozói.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt, hitvesét és magas rangú kíséretét szállító Tu-154M típusú, szovjet gyártmányú repülőgép 2010. április 10-én, a sűrű köd ellenére végrehajtott leszállás közben zuhant le a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér mellett. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. A küldöttség az oroszországi Katinyba (Katyn) tartott, a szovjet titkosszolgálat (NKVD) által 1940-ben ott és a környéken lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyén tartandó szertartásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik