Nagyvilág

Tüntetőkre támadt a hadsereg Kairóban

Kairóban, a hajnali órákban a katonaság megrohamozta a városközpontban lévő Tahrír-teret, hogy szétszórja az ott összegyűlt, gyorsabb demokratikus változást követelő tüntetőket, és őrizetbe vegye a hozzájuk csatlakozott katonákat.

Közel háromszáz katona támadt hajnali három órakor arra az ideiglenes sátortáborra, amely a kairói tüntetések központjává vált Tahrír téren létesült. A levegőbe tüzelő gépfegyverek ropogása mellett gumibottal verték az embereket, többeket elvonszoltak és katonai teherautóra raktak, miközben a tér közepén a tiltakozók körbevették, és testükkel védelmezték a hozzájuk csatlakozó katonákat. Sokan a tér körüli mecsetekben kerestek menedéket. A katonák a támadás után három órával visszavonultak, és a teret újból elfoglalták a tüntetők.

Az akcióra azután került sor, hogy pénteken Kairóban százezren követelték Hoszni Mubarak megbuktatott elnök felelősségre vonását, és a megmozduláson sűrűn hangzottak el az országot irányító katonai testületet, a Fegyveres Erők Legfelső Tanácsát és annak elnökét, Huszein Tantavit hevesen bíráló jelszavak. A tüntetéshez a hadsereg több tisztje is csatlakozott, és voltak, akik rögtönzött beszédben korrupcióval vádolták a katonai tanácsot.

A katonatisztek a megmozdulás után is a tiltakozókkal maradtak, s a szombat hajnali roham előtt a katonai rendőrség többször is megpróbálta őrizetbe venni őket, de a Tahrír-téren lévők ezt nem engedték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik