Nagyvilág

Havazik Moszkvában

Moszkvában az utóbbi 24 óra alatt a havi átlagos mennyiség 30 százalékának megfelelő csapadék hullott, ennek jó része hó volt. A sűrű havazás a közlekedést is nehezítette, és a légnyomás minden eddiginél alacsonyabbra zuhant.

Szombaton a reggeli órákig az orosz fővárosban és környékén 17-18 milliméternyi csapadék hullott hó, havas eső és vizes hó formájában, és a nap folyamán a meteorológusok még további 1-3 milliméternyi csapadékra számítottak.

A latyakos hó és a sűrű hóesés különösen a város környékén nehezítette jelentősen a közlekedést. A vizes hó súlya alatt mintegy 500 fa dőlt ki szombat reggelig. Ugyancsak a sűrű hóesés miatt a moszkvai Domogyedovo repülőtéren reggeltől délig mintegy 70 járat nem tudott idejében indulni. Ilyen szokatlan időjárásban tovább tart a gépek kötelező átvizsgálása, és a repülőgépek szárnyait és törzsét jegesedés elleni vegyszerrel is kezelni kell.

A légnyomás minden eddiginél alacsonyabbra zuhant: mindössze 713,5 higanymillimétert mértek, hasonlóra nem volt még példa az időjárási feljegyzések kezdete, 130 év óta. Az eddigi rekord 718,4 higanymilliméter volt, ezt 1967-ben mérték.

A légnyomás egy ciklon miatt már pénteken is igen alacsony volt, és a szakértők figyelmeztettek, hogy a hétvégén tovább zuhan majd. Az orvosok főleg a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket arra figyelmeztették, hogy mindig legyenek náluk gyógyszereik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik