Nagyvilág

A négy visegrádi ország hadseregei folytatják az együttműködést

A Visegrádi Négyek vezérkari főnökei két napos tanácskozáson vettek részt, amelynek a végén közös közleményt írtak alá.

A négy visegrádi ország hadseregei a továbbiakban is szorosan együtt kívánnak működni – ebben állapodott meg a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák vezérkari főnök, akik két napon át az észak-szlovákiai Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) tanácskoztak.

A vezérkari főnökök rögzítették az együttműködés legfőbb céljait a következő időszakban, tekintetbe véve a nemzetközi válság kedvezőtlen hatásait is.

“Az anyagi források hiánya továbbra is olyan valóság, amellyel jelenleg gyakorlatilag minden országnak szembe kell néznie. A pénzeszközök hiánya veszélybe sodorhatja harcképességünket is, ezért a közös projektek egyikét jelentik a megoldásoknak, hogyan biztosítsuk a további fejlődést” – mondta Lubomír Bulík, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke a találkozó utáni sajtóértekezleten.

Bulík szerint közös emlékeztetőben rögzítették, hogy a négy ország hadseregei a továbbiakban is intenzíven együtt kívánnak működni. Különös hangsúlyt fektetnek az információ- és tapasztalatcserére a kiképzés terén, a nemzetközi bevetésekre való felkészülés, valamint a válságkezelés terén.

A kétnapos tárgyalások egyik fő témája a négy visegrádi ország közös harci egysége kialakításának a projektje 2015 után. A vezérkari főnökök azt is hangsúlyozták: a négy ország népe évszázadok óta él egymás mellett Közép-Európában, ezért szükségesnek tartják, hogy a védelmi kérdésekben is szorosan együttműködjenek és egyeztessenek egymás közt.

A liptószentmiklósi megbeszélésen vendégként az ukrán vezérkari főnök is részt vett. “Nincs ebben semmi újdonság. Együttműködésünk már évek óta tart” – jegyezte meg ezzel összefüggésben a vendéglátó Lubomír Bulík.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik