Nagyvilág

Ölt az újabb japán földrengés

Már négy halálos áldozata és mintegy 140 sérültje van a csütörtök esti, 7,1-es erősségű japáni földrengésnek - közölték a katasztrófamentők.

Korábban két halálos áldozatról szóltak a hírek, de a legfrissebb jelentések szerint négy ember – két nő és két férfi – halála hozható összefüggésbe az erőteljes földrengéssel. Az egyik áldozat halálát áramkimaradás okozta egy kórházban, de volt, aki a földrengés idején sokkot kapott, és ebbe halt bele.

A földrengés Szendai várostól 66 kilométerrel keletre, a Csendes-óceánban, 49 kilométeres mélységben történt, közép-európai idő szerint csütörtök délután fél öt órakor. A hatóságok szökőárriadót rendeltek el, amelyet nem sokkal később lefújtak.

A nukleáris biztonsági hivatal közlése szerint a térség egyetlen atomerőműve sem szenvedett kárt. Nem adódtak újabb problémák a két fukushimai atomerőműben sem, nem mértek a korábbiaknál nagyobb sugárzást egyik üzem létesítményeiben sem. Az Aomori prefektúra egyik, használt nukleáris üzemanyagot tartalmazó tárolója egy ideig hálózati áramellátás nélkül maradt, ezért átálltak generátoros táplálásra.

A higasidori atomerőművet is generátorok látták el árammal egy ideig. A földrengés idején itt karbantartási munkálatok folytak, így a fűtőrudak nem a reaktormagban voltak, hanem az elhasználódott üzemanyagot tároló medencében.

A CNN szerint a mostani volt a legerősebb utórengés a március 11-i természeti csapás óta.

A japán kormány eközben felszólította a fogyasztókat, hogy kevesebb áramot használjanak majd nyáron, amikor szokás szerint a legnagyobb a szükséglet. A március 11- földrengés következményeit leginkább megszenvedő két áramszolgáltató, a Tokyo Electric Power Company (Tepco) és a Tohoku Electric Power Company ügyfelei közül a nagyvállalatoknak 25 százalékkal, a kisebb ipari felhasználóknak 20 százalékkal, a háztartásoknak 15-20 százalékkal kellene kevesebbet fogyasztaniuk. A felszólítást ismertetve Kaieda Banri kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy ily módon elkerülhetők lesznek nyáron a rendszeres áramszünetek a két szolgáltató területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik