Nagyvilág

Szlovákok vásárolták fel az INA-részvényeket

A szlovák J&T pénzügyi befektető csoport áll a horvát INA olajvállalat részvényeinek felvásárlása mögött - állítja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági és politikai napilap.

Az újság értesülései szerint a J&T nem maga vásárolja fel közvetlenül a részvényeket, hanem hozzá közel álló ciprusi cégeken keresztül. A részvényvásárlást a J&T nemcsak saját maga, hanem ügyfelei részére is végzi. Olyan ciprusi cégekről van szó, amelyeken keresztül a J&T csoport a cseh Unipetrol holding részvényeinek egy részét is a kezében tartja. Az Uprecht Investment Limited, a Stomarli Holdings Limited és az Entris Equity Limited cégekről van szó. Ezeknek a cégeknek az alaptőkéje 1700-4000 euró között van, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy vásárlásaik mögött még van valaki, aki mindezt pénzeli – írja a Hospodárské Noviny. Petr Málek, a J&T csoport szóvivője a Hospodárské Noviny értesülését nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A horvát hatóságok, illetve a sajtó eddig az esetleges szlovák érdeklődők között csak Mário Hoffmannt, az Istrokapitál főnökét emlegették. A Hospodárské Noviny szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a részvényvásárlások mögött Hoffmann állna, legalábbis nem egyedül. A lap értesülései szerint Hoffmann azért került az érdeklődés középpontjába, mert a tulajdonában lévő Postovná Banka az egyik cégnek segített a részvényvásárláskor.

A horvátországi botrányt a helyi pénzügyi felügyelet (HANFA) azon feltételezése váltotta ki, hogy a részvényfelvásárlások mögött a magyar Mol áll, amely állítólag a ciprusi cégeken keresztüli részvényvásárlásokkal szeretné növelni részesedését az INA olajvállalatban.

“Ezekhez a cégekhez Mário Hoffmannak és az Istrokapitálnak nincs semmi köze” – reagált a horvát sajtójelentésekre Helan Hupková, az Istrokapitál szóvivője. A gyanúsítgatást a Mol is visszautasította.

A szlovák gazdasági lap szerint a J&T csoport és az Istrokapitál már a múltban is együttműködtek. Egyebek között akkor, amikor a Mol megvette a pozsonyi Slovnaftot. Akkor az Istrokapitál és a J&T is 15-15 százalékos részvénycsomagot vettek, amit a Mollal folytatott vételi tárgyalások során jól hasznosítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik