Külföld

A romák üdvözölték a keretstratégiát

admin
admin

2011. 04. 07. 10:50

Üdvözölte a romák társadalmi integrációját elősegíteni hivatott, a hét elején közzétett európai uniós keretstratégiát a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa.

Romani Rose, a németországi cigányok legnagyobb érdekképviseleti szervének elnöke Berlinben csütörtökön nyilvánosságra hozott állásfoglalásában úgy értékelte, hogy az uniós tagállamok nemzeti programjainak keretet adó stratégia fontos lépést jelent az európai romák – több területen is fenyegető – helyzetének javítására. A központi tanács vezetője kiemelte, hogy az Európai Bizottság előterjesztésében hangsúlyozta az egyes tagállamok felelősségét. Ennek kapcsán emlékeztetett: a németországi szintik és romák szervezete a múltban már számos alkalommal utalt erre.

Az európai kezdeményezés kapcsán a központi tanács elnöke nyilatkozatában hangoztatta, hogy néhány év óta egész Európában erősödött a különösen a romák ellen irányuló rasszizmus és a nacionalizmus. A romák több országban is rasszista indíttatású gyilkossági kísérletek áldozataivá váltak. Szélsőjobboldali pártok kampányt folytatnak zsidók és romák ellen – fűzte hozzá.

Romani Rose úgy vélekedett: “Aggodalmat keltőek” egyes olyan fejlemények, mint a legutóbbiak Magyarországon, ahol “szélsőjobboldali egyesülések és pártok félkatonai felvonulásokat szerveznek egyes helységekben, hogy az ott élő romákat általánosságban és erőteljesen megfenyegessék”. “Az állam erőszakmonopóliumát a Jobbik és a Magyar Gárda rendszeresen hatályon kívül helyezi” – fogalmazott Romani Rose, aki ezt – tekintettel a magyar európai uniós elnökségre – már érthetetlennek nevezte.

A Német Szintik és Romák Központi Tanácsa az uniós keretstratégia sikere szempontjából döntőnek nevezte annak nemzeti és helyi szintű megvalósulását. Utalt arra, hogy az ezt célzó erőfeszítésekbe be kell vonni roma képviseleteket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.