Nagyvilág

Összecsapások Elefántcsontparton

Az Elefántcsontparton állomásozó francia alakulat (Licorne) sikeresen saját támaszpontjára menekítette szerda este a japán nagykövetet, de közben tűzharcot kellett vívnia a hatalmához ragaszkodó, leváltott államfő katonáival - közölte a francia nagykövetség.

Több külföldi nagyköveti rezidencia található egymás mellett az abidjani Cocody negyedben, ahol az elnöki rezidencia is van, és amelyet nehézfegyverekkel védenek a választáson vesztes Laurent Gbagbóhoz hű katonák. Gbagbo családjával együtt a rezidencia bunkerében húzza meg magát. Az elnöki komplexumot a megválasztott és nemzetközileg elismert elnök, Alassane Ouattara egységei napközben sikertelenül ostromolták. Gbagbo néhány katonája a japán nagyköveti rezidencia tetején alakított ki lőállást.

Napközben több diplomata és mintegy húsz újságíró kérte az ENSZ-től, hogy menekítse ki őket a negyedből. Az ENSZ felkérésére a Licorne indított akciót az segítségkérők kimenekítésére, de közben Gbagbo katonái a japán rezidencia tetejéről lőttek a többi képviseletre és civil lakóházakra. A Licorne kommandósai pedig helikopterekről lőtték a támadókat. Okamura Josifumi japán nagykövet és munkatársai már biztonságban vannak a Licorne port-boueti táborában – közölte a francia nagykövetség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik